Árnyfogás, térgyűrés, hangrajzolás, színzizgetés – GameOmetry kiállítás


A hónap végéig még megtekinthető a GameOmetry című kiállítás a Vasarely Múzeum két termében, ahol a teremőrök arra bíztatják a látogatót, hogy a közel ötven hazai és külföldi tervező, feltaláló és képzőművész műtárgyaival babráljon. Nem vicc, csak játék, ahogy a geometriai illúzióra utaló szójáték is mutatja. Szinesztézia, optikai csalódás és kísérletezés varázsára fogékony iskolások, családok, párok és szinglik merülnek egymás mellett a szokatlan hang- fény- és látványeffektek káprázatába és zsongásába.

Haász Katalin és Benedek Barna kurátorok két termen át bizonyítják a kortárs játékdesign és absztrakt művészet kézzelfoghatóságát, gyakorlati alkalmazásának leleményeit.

A nem mindennapi gyűjtés kedvencei közé tartoznak a pattintott kőlapok, melyekből kőrudacskák csürüszkölésével hangicsákat csikarhat ki az egymáshoz kötözött faágakra épített kőkorszaki hangszer kipróbálója.

A színes négyzetinstalláció üveglapjainak összjátéka kinetikus hatást kelt az előtte sétáló néző szemében.

Az óriáskártyákra nyomtatott titokzatos QR kódok csodálatosan szörnyűséges lényeket úsztatnak a képernyőre.

A foltokkal színezett 16 négyzetes hasáb rácsrendszere körbejárásával megannyi mozgóeffekt villan elénk asszociatív fantáziánkat működésbe hozva.

A rácsok deformációjának térélményét élhetjük meg a ritmikusan keresztezett vonalakkal mintázott gyűrt pamlagra dőlve, a csíkos csíkokból összeillesztett óriás hengeringák közt járva, a falra erősített nagy mintagenerátorokat síkban mozgatva, vagy a kötelekből szőtt óriáshálón átbújva.

Önmagában is előkelő a kortárs mobilszoborként fölénkmagasodó üvegorgona, melynek sípjaiból a fakorongok forgatásával csalhatunk elő koccantott üvegpolifóniát.

A mennyezetről alácsüngő spirális mobilok önnön árnyékukkal versenytáncolnak.

A diafilmet exponáló csúszka siklásával egyidőben kiemelkedő fénykéveköltemények kronologikus folyamként kúsznak tova.

A kék, fehér, zöld és piros lámpa kapcsolgatásával előídézett vetületek játékával a legszerényebben ácsorgó hengerek is mozgásba lendülnek, az árnyékfestménybe az interaktív játékos pedig önmagát is belekomponálhatja.

A harmonográf a kép és a zene kapcsolatát mutatja be. Asztallapjának ügyes mozgatásával az uniszónótól a kvárton és a kvinten át a felhangok frekvenciaarányainak megfelelő pontok, körök, hurkok, szögek vagy csillagok rajzolódnak a papírlapra.

Mákszemnyi golyóbisok gurulnak a képkeretbe zárt síkon a legkisebb rezdülésre is véletlenszerűen animációként kirajzva.

A Cézannet is megihlető, Dél-Franciaországban elterülő Sainte Victoire-hegy  függőlegesen felosztott ábrája 6 765 201 variációs lehetőséget kínál a vonulatok tónusa és élvastagsága változékonyságának bemutatására.

A legfaramucibb hangszerek, objektek, installációk, origamik, kirakósok, építőelemek, gépek, festmények, rajzok, videók, montázsok, mobilelemek és egyensúlyjátékok erdejében egészen február végéig kalandozhat a csodára éhes látogató.

// / 

GameOmetry | Vasarely Múzeum Budapest | 1033, Budapest Szentlélek tér 6. | Megtekinthető 2019.02.28-ig. 

Fotók: Sulyok Miklós

Szerző: Mucsi Réka