Fiatal grafikusok a nonprofit szervezetekért – Bemutatkozik a MOME movement


A movement a MOME Tervezőgrafika Tanszék alapszakos hallgatóinak önszerveződő csoportja, akik március 15-ig nyílt pályázatot hirdetnek közhasznú, nonprofit szervezetek számára, és azt tűzték ki célul, hogy arculattervezéssel segítik ezeknek a közösségeknek a hatékonyabban működését. Kik a csapat tagjai, mi érdekli őket és mit szeretnének elérni? Folytatásos miniinterjúinkból kiderül, amelyeknek első részében Kertész Katát, Mihalik Nikolettát, Hermann Renát, Bakonyi Rékát és Rideg Rebekát kérdeztük.  

A MOME movement tagjai (balról jobbra): Mihalik Nikoletta, Hermann Rena, Kertész Kata, Rideg Rebeka, Bakonyi Réka

Hogyan alakult meg a csoport, miért jött létre a kezdeményezés? Kinek az ötlete volt a pályázat?

Kertész Kata: A kezdeményezés ötlete nem sokkal az után merült fel bennünk, 2018 szeptemberében megalakult az osztályközösségünk. Az egyetemi éveink alatt szerettünk volna valós élethelyzetekkel találkozni, valós problémákra megoldást találni, fejleszteni önmagunkat, segíteni másokon és mindezt egy csapatként tenni. A célok tehát adottak voltak, már csak egy olyan projektre volt szükségünk, ami megfelel ezeknek a feltételeknek. Nem kellett erre sem sokat várnunk, Márk csoporttársunk fejében megszületett a megoldás a problémánkra. Az elmúlt években sokat tevékenykedett alapítványi táborokban, így belelátott ezen szervezetek működésébe: előnyeikbe, nehézségeikbe és a hitvallásukba egyaránt. Mikor felvetette az ötletét, hogy ezen jótékonyságú, nonprofit szervezeteknek segíthetnénk, éreztük, hogy ez egy olyan gondolat, amellyel mindannyian azonosulni tudunk. Nagyon boldogok vagyunk, hogy a kezdeményezésről, most már mint folyamatban lévő projektről beszélhetünk és egy ilyen nemes cél érdekei alá rendelhetjük a művészetet.

Miért éppen nonprofitoknak szeretnétek segíteni? Szerinted miért fontos a szakmai tudásotokat ebben a formában megosztani?

Mihalik Nikoletta: Úgy gondolom, hogy leendő vizuális szakemberekként kötelességünk formálni és fejleszteni a hazai vizuális kultúrát. Ahhoz, hogy ezt tényleg eredményesen tudjuk tenni, azokra is kell gondolnunk, akik valamilyen okból nem engedhetik meg maguknak, hogy szakember által készített, erős és jól működő arculattal rendelkezzenek. A nonprofit szervezetek kiemelkedő fontosságúak ilyen szempontból, hiszen – a Movement projekthez hasonlóan – ők is olyan térítésmentes segítséget kínálnak, ami a közös jót képviseli. Ezért is döntöttünk úgy, hogy olyanoknak szeretnék segítséget nyújtani, akik maguk is ilyen mentalitással tevékenykednek.

Dolgoztál már együtt bármilyen formában ilyen szervezettel? Szerinted ők mi tudnak a társadalom számára adni?

Hermann Rena: Igen, dolgoztam már grafikus pozícióban önkéntesként menhelyeknek. Naptárat, póló tervet, ilyesmiket csináltam. Én úgy gondolom, legfőképpen segítséget, önzetlenségre ösztönzést, példamutató magatartást, tevékenységet tud a társadalomnak adni egy ilyen szervezet. Elindulni, megcsinálni és a szabadidejüket áldozni az önkénteseknek szerintem hatalmas kitartást és elkötelezettséget igényel. Emellett biztonságot, reményt ad azoknak az állatoknak, embereknek, akiknek szükségük van a támogatásra! Fontosnak tartom, hogy a társadalmat ösztönözve minél többen segítsünk ezeknek a szervezeteknek a saját szakterületünkből ajándékozva nekik.

Mit gondolsz, mennyire érettek vizuális kommunikáció szempontjából a hazai nonprofit szervezetek?

Bakonyi Réka: Magam is önkénteskedem egy ilyen szervezetnél, így van némi rálátásom a működésükre. Általánosnak mondható, hogy a hasonló szervezetek vagy kevésbé tartják fontosnak ezt a területet, vagy nincsen rá kapacitásuk, esetleg tőkéjük. Érthető, hogy gyakran sok dolog nagyobb prioritást élvez, mint a szervezet vizuális kommunikációja, pedig egy jól összerakott arculat aztán évekig képes kiszolgálni az adott szervezetet, sokat könnyítve a dolgokon. Ráadásul ezeknél a szervezeteknek kiemelten fontos bevételi forrása lehet az adók 1%-a, amihez szintén elengedhetetlen egy erős vizuális megjelenés, egy jó kampány. Remélem, minél több szervezetnek tudunk segíteni ezen a téren.

Szerinted ti mit fogtok tanulni a nonprofit szférától?

Rideg Rebeka: Mindannyiunk számára tanulságos lesz, ami ránk vár. Úgy gondolom, hogy ez sokkal több, mint szakmai tapasztalat. Megismerkedhetünk számos szervezettel, azok működésével és mi is önkéntes módon segíthetjük további munkájukat. A hangsúly itt a saját akaratunkból végzett tevékenységen alapszik, amit a közös jó érdekében teszünk. Tőlük tanulhatjuk meg mindezt, valamint, hogy milyen az igazi önzetlenség, a másokon való segíteni akarás, így a mi munkánk is példaértékűvé válhat.

A MOME movement március 15-ig várja a magyarországi közhasznú, nonprofit alapítványok, egyesületek és szervezetek jelentkezését.

A továbbiakban a közös munkafolyamatról és a végeredményről mi is beszámolunk majd, illetve megismerhetitek a csapat többi tagját is.

// / 

A movement csoport weboldala és Facebook-oldala a linkekre kattintva érhető el.

A csoport tagjai: ︎Bakonyi Réka, ︎Fejős Hanga, ︎Gonda Soma, ︎Hermann Rena, ︎Kertész Kata, ︎Mihalik Nikoletta, Nagy Dorottya, ︎Németh Nikolett, ︎Rideg Rebeka, ︎Somogyi Zoltán, ︎Szabó Gyöngyi, ︎Ulveczki Timi, ︎Váczy Zsófia, ︎Venekei Dóra, ︎Weiszer Márk, ︎Załuska Árpád

Konzulens: ︎Vargha Balázs, ︎tanszékvezető

Fotók: Bartis Milán Rafael 

Szerző: Kundrák Bella