Lezárult a MOME Movement pályázata – 9 közhasznú szervezetet támogatnak a fiatal grafikusok


Lezárult a MOME Movement pályázata, melyre óriási érdeklődés mutatkozott: összesen 117 szervezet jelentkezett, és végül 9 került kiválasztásra. A MOME Tervezőgrafika Tanszék alapszakos hallgatóinak önszerveződő csoportjáról írtunk már korábban; a grafikusok közhasznú, nonprofit szervezeteket segítenek arculattervezési projektjükkel, melynek célja, hogy elősegítsék ezeknek a közösségeknek a hatékonyabban működését.

A kezdeményezés ötlete nem sokkal azután született meg, hogy 2018 szeptemberében megalakult a MOME Tervezőgrafika alapszak elsőéves osztályközössége, melyhez később három másodéves hallgató is csatlakozott. Az önszerveződés igénye abból fakadt, hogy szerettek volna már az egyetemi évek alatt olyan közös projekteket létrehozni, amelyben túlmutatva egyéni ambíciójukon mind szakmailag mind közösségi szinten épülhetnek, és valós segítséget nyújthatnak rászorulók számára. A közhasznú, nonprofit szervezetek és alapítványok támogatását közös ügyként kezelték már a kezdetektől fogva, hiszen többen is önkénteskedtek már menhelyeknél, alapítványoknál, ezért továbbra is fontosnak tartották, hogy a projekt során valós élethelyzetekkel találkozzanak, és valós problémákra találjanak megoldásokat.

A nyertes pályázók listája, akik támogatásban részesülnek:

AFÁZIA – Az Újrabeszélők Egyesülete

Az Újrabeszélők Egyesülete az afáziában, tehát a stroke, baleset vagy más betegség következtében fellépő beszéd- és nyelvi zavarban szenvedő afáziás betegek rehabilitációját látja el logopédiai, zeneterápiás, mentálhigiénés és pszichológiai csoportfoglalkozások keretén belül. Az afáziás betegek ellátása országos szinten nincs megoldva, a rövid kórházi kezelést követően kiesnek az ellátórendszerből, ezért a társadalmi és munkarehabilitációban nyújt hiánypótló segítséget az Afázia Egyesület.

Futrinka Egyesület

A Futrinka Egyesület állatvédő szervezet három fajtamentő csoporttal menti a magyar vizsla, német dog, tacskó, illetve hátrányos helyzetű keverék kutyákat. Évente összesen kb. 450 kutyának adnak új esélyt.

Globono Alapítvány

A Globono Alapítvány szakmai tanácsadó szervezetként működik, melynek célja, hogy pro bono alapon, szakmai segítséggel támogassák a civil szervezetek és társadalmi vállalkozások munkáját stratégiatervezés, marketing, pénzügyi fenntarthatóság stb. területén, miközben a projektben résztvevő egyetemi hallgatók szakmai tapasztalatot szereznek, és megismerhetik a civil szférát.

Grundkert Egyesület

A Grundkert közössége 2012 év elején állt össze, hogy 8. kerületben közösségi kertet létesítsen. Főbb céljuk közé tartozik a környezettudatos közösségek létrehozása, az egészséges városi életmód támogatása, a demokratikus önszerveződés, mint közösségteremtő folyamat népszerűsítése.

Newill Academy

A Newill Academy egy szociális alapon működő óvoda és általános iskola Ghánában, melynek bővítését magyar építészek önkéntes csapata vállta. Az intézményben elsősorban út menti árusok iskoláskorú gyermekei juthattak ezáltal hozzá az oktatáshoz.

„Reménysugár” a Dél-alföldi Hematológiai és Onkológiai Gyermekbetegekért Alapítvány

Reménysugár Alapítvány a Dél-Magyarországon kezelt leukémiás és daganatos gyerekek segítésére alakult 1996-ban. Az alapítvány munkatársai a szegedi Gyermek onkológiai Osztályon három megye, Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megye leukémiás és daganatos betegeit kezelik. Az alapítványuk küldetése, hogy a kezelt gyermekek és szülei komfortjának biztosításához és ellátásához szükséges berendezések és műszerek megvásárlására fordítsák a támogatásokat.

S.O.S. Krízis Alapítvány

Szervezetük átmeneti otthona intézményeket működtet családok számára, akik szociális krízishelyzet vagy családon belüli erőszak miatt elvesztették az otthonukat, és kiskorú gyermeket nevelnek. Egyszerre több mint száz főt és kb. 29 családot látnak el, és évente közel háromszáz fő veszi igénybe ellátásukat.

Utcajogász Egyesület

Egyesületük hajléktalan és lakhatási szegénységben élő embereknek nyújt ingyenes jogi segítséget önkéntes jogász és joghallgató tagjaik segítségével. Személyes ügyfélfogadáson túl e-mailben és telefonon nyújtanak szakmai segítséget.

Világítani Fogok Egyesület

A Világítani Fogok Egyesület közössége több mint 20 éve szervez Kerecsenden gyermektáborokat, elsősorban a település hátrányos helyzetű gyermekeinek és fiataljainak. Az utóbbi időszakban a táborokon túl havi rendszerességgel tartottak találkozókat a fiatalokkal és gyerekekkel, ahol kulturális, kézműves foglalkozások, filmvetítések, közös zenélés, játékok, korrepetálás, egyéni és csoportos beszélgetések formájában nyújtanak élményt és segítséget.

// /

A pályázatok kiértékelését és zsűrizését a csoport tagjai maguk végezték, melyben Vargha Balázs, a MOME Tervezőgrafika Tanszék tanszékvezetője, és Schmidt Andrea egyetemi adjunktus volt segítségükre. A projekt megvalósulásában Almási Katalin, a MOME Brand Iroda vezetője, és Horvát Szilárd, a MOME jogtanácsosa segítette a Movement csapatát.

A Movement csoport tagjai: Bajnok Anna, Bakonyi Réka, Fejős Hanga, Gonda Soma, Hermann Rena, Kertész Kata, Mihalik Nikoletta, Nagy Dorottya, ︎Németh Nikolett, Rideg Rebeka, Somogyi Zoltán, ︎Szabó Gyöngyi, Szilágyi Anna, Tóth Lili, ︎Ulveczki Timi, Váczy Zsófia, Venekei Dóra, Weiszer Márk, Załuska Árpád

A pályázat keretein belül 8 szervezet került kiválasztásra, ezen felül a MOME Movement tagjai vállalták egy kilencedik projekt (Newill Academy) támogatását is.

Forrás: sajtóközlemény