Három kihagyhatatlan animációs film az idei Friss Húsról


Március 25-én vette kezdetét a hetedik Friss Hús Budapest Nemzetközi Filmfesztivál, ahol a legújabb – és persze a legjobb – hazai és nemzetközi rövidfilmeket vetítik. Az idei versenyfilmek közül három animációs filmet ajánlunk.

Buda Flóra Anna: Entropia

Az idei filmek listájából talán az Entropia szorul legkevésbé az ajánlásra, hiszen több mint 4000 alkotás közül válogatták be a Berlinale versenyprogramjába, ahol végül Teddy Award díjat nyert. A történet három párhuzamos szálon fut, és három nő életkörülményeit mutatja be. Egyikük az erdőben vadállatként van jelen, a másik egy boltban keresi a helyét, a harmadik pedig egy zárt rendszerben él, saját elméjének rabja. Hirtelen egy légy kerül a gépezetbe, amely képes mindhárom univerzumon átjárni, és elindít egy bomló folyamatot, ami által a nők találkozhatnak egymással.

Blokk: Magyar versenyfilmek IV.

Gyulai Panni: Broken Things

A film egy magányos kisgyerek felnövéstörténete, aki az otthoni problémák elől saját belső világába menekül. Ám ez a titkos hely sem tudja mindentől megvédeni, a valóság elől nehéz elbújni. A főszereplő kislány olyan körülmények között éli az életét, ami a körülötte levő felnőttek számára is elviselhetetlen. Míg azoknak a rossz természetes létállapottá válik, nem tesznek ellene semmit, addig a kislány fantáziája segítségével próbálja enyhíteni a nyomasztó körülményeket.

Blokk: Magyar versenyfilmek III.

Balogh Fábián: Our House

A tinédzserkor előtt álló fiú barátaival egy ártatlan délutáni kaland során felfedez egy félig felépített, elhagyatott, szürke épületet a kertvárosban. A ház felfedezése közben a földszinten egy bezárt ajtóra bukkannak. Megpróbálják az ajtót különböző módokon feltörni, berúgni, ez sehogy sem sikerül, így végül a főszereplő egy téglával töri be a garázs hátsó ablakát. Ezáltal túllépi saját határait, belső késztetésből, valamint a csapatszellemtől túlhevülve megszegi saját erkölcsi szabályait. A történtek után bűntudata hatalmába keríti és a gyötrő érzéstől minél rövidebb úton szeretne megszabadulni, de kérdéses, hogy ez sikerül-e pusztán a tárgyi bizonyíték eltüntetésével.

Blokk: Magyar versenyfilmek I.

// /

A Friss Hús részletes programtábláját ITT találjátok.

Forrás: www.frisshusbudapest.com