A lehetséges világok legjobbika – Varjú Ági Eldorádó-projektjéről


Mesés gazdagság, semmiből nincs hiány. Nincs szegénység, nincsenek vallások, nincs bűnözés. ,,Eldorádóban minden arany, ami fénylik” – írja koncepciójában a tervező. Ez lenne a lehetséges világok legjobbika?

Varjú Ági a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem harmadéves textiltervező szakos hallgatója. Tervezése során egy fiktív népcsoport ünnepi viseletét kellett megálmodnia. Ági Voltaire tézisregényének, a Candide vagy az optimizmus ikonikus helyszínét, Eldorádót választotta inspirációul.

Voltaire szatirikus regényében elutasítja a német filozófus, Leibniz optimizmusát, miszerint: ,,ez a világ a lehetséges világok legjobbika”. A regényíró szerint ez a kijelentés inkább megalkuvás a nyomorúsággal, mintsem optimizmus. Az eseménysorban kitüntetett szerepe van az epizódnak, amikor is Candide utazásának számos – cáfolatra alkalmas – viszontagsága között valami valótlanul tökéletesre lel: Eldorádóra.

Varjú Ági feladatmegoldása jó tervezői érzékkel hívja elő ruháival a voltaire-i magatartást, a túlzás eszközével elért provokációt. A szakirodalom vitatja, hogy Voltaire Eldorádója vajon utópia vagy ellenutópia, ideális társadalmi modell vagy paródia, de egy biztos: valami radikális. Ági távol marad a kérdéstől, ruhájában nem látszik megfogalmazódni értékítélet választott népcsoportja életmódjával kapcsolatban, de kendőzetlenül lép fel benne a túlzás gesztusa, ugyanaz az attitűd, ami a Voltaire írását körülvevő értetlenséget okozza.

,,(…) hogyan imádják az Istent Eldorádóban? Sehogy sem imádjuk, mondá a jóságos és tiszteletre méltó bölcs, nincs mit kérni tőle, mindennel elárasztott, amire szükségünk van; folytonosan köszönetet mondunk neki.”

Ági megoldásán valóban arany, ami fénylik, a kivitelezéshez nemes anyagokat használ: az uszályos nadrág és a hozzá tartozó felsőrész hernyóselyemből készül, mindez egy brokát kabáttal egészül ki. Az ornamentikát tükrök, tollak, arany gyöngyök, organzák, flitterek teszik ki.

Az hogy Eldorádó lehetne a létező világok legjobbika: kétséges. Valószínűtlen az a társadalmi modell, aminek a gondolatával eljátszik a szerző. De az, hogy Eldorádó népe ezt nem kérdőjelezi meg; ez a tiszta gondtalanság valahol tényleg szép. Ahogyan szép a kollekció is, amiben ez az önfeledt hit megtestesül.

// /

Szerző: Gáspár Sára