Cukiságok Kormos Dorka sketchbookjából


Kormos Dorka, a MOME textiltervező szakán végzett művész rajzai hűen tükrözik alkotójukat: szívet melengető játékosság és frappáns humor jellemzi a stílusát. Karakterei és formái láttán az ember akaratlanul is elmosolyodik, legyen szó komikus témaválasztásról, vagy egy komoly téma játékos interpretációjáról.

Dorka a minta- és ruhatervezés mellett már a kezdetektől fogva érdeklődött a grafika iránt. Munkáit gyakran tekinthetjük e két tervezői terület fúziójának is. Úgy gondolja, hogy a grafika területén szabadabban ki tudja bontakoztatni a saját személyiségét, valóban a kedvesség és a humor kerül a főszerepbe; ráadásul a mintatervezés során is hasznát vehette.

Nyitott szemmel jár a világban, és tudatosan keres olyan dolgokat maga körül, amik kiváltják belőle azt a bizonyos „Milyen kedves!”-reakciót. Felfigyel azokra a részletekre, amik jókedvre derítik, lehet az akár egy vidám színes szettben lévő idegen a mozgólépcsőn, vagy egy szórakoztató állat az Instagramon. Ennek a lenyomatát őrzi az a mintasorozat is, melyet a határaikat feszegető, izgalmas kisugárzású emberek ihlettek. Dorka általában a telefonjával dokumentálta őket, majd a laptopján kezdett vázlatokat rajzolni.

Témaválasztásai olykor tehát ilyen véletlen „találkozásokon” múlnak, de visszatérő karakterek és témák is fel-fel tűntek az évek során. A világűr – mind tudományos, mind spirituális szempontból – régóta foglalkoztatja Dorkát, így a galaxis-ábrázolás több grafikán és mintán is visszaköszön, égitestekkel és csillagokkal.  Az élet személyes területeiről is inspirálódik, rajzaiban sokszor visszatér a  spirituális szimbólumok újragondolt verziója. A komoly téma játékos ábrázolása akár megbotránkoztatóan is hathat, de ő tudatosan szeretné közvetíteni, hogy az ilyen jelentőségű dolgokat is értelmezhetjük sajátos módon anélkül, hogy elvesztenék jelentésüket.

Természetesen előszeretettel nyúl könnyedebb témákhoz is, így olyan cuki, kedvességet sugárzó lények is újra-újra felbukkannak, mint a pomerániai törpespiccek, vagy az alpakkák. Ez a könnyed humor sokszor már az irónia határát súrolja, és Dorka erre szívesen rá is játszik, így olykor a giccsbe hajló ábrázolásoktól sem riad vissza.

// /

Kormos Dorka INSTAGRAM

Szerző: Solti Emese