Nagyvárosi séta – Betekintés Buzás Aliz portfóliójába


Aliz nemzetközi színtéren sem ismeretlen, dolgozott már a Washington Postnak, emellett szabadúszóként számos hazai projektet tudhat a háta mögött. Sikere talán abban rejlik, hogy tudatosan, a személyiségéhez illően választ témákat, így ábrázolásai esszenciálisan tükrözik magát a művészt.

A főváros iránt érzett gyermeki rajongásom újra felszínre tört, amikor Aliz Budapestről készült illusztrációival találkoztam. A posztereken az egyes kerületek miliőjét ragadja meg szimbolikus épületeivel. A gyönyörű rakparti homlokzatok és a kedvelt utcaképek mellett a „csúf valóságot” sem rejtegeti, legyen szó újpesti panelekről vagy erzsébetvárosi graffitikről.

Budapest legendás közlekedési járművei Aliz több projektjében visszaköszönnek, a Köszöntjük kedves utasainkat! című, Kóbor Ádám írásaival kiegészülő könyvében a város olyan nosztalgikus elemeivel találkozhatunk, mint a Ganz ipari csuklós villamos vagy az Ikarus 280-as busz. A méretarányos illusztrációkon kívül tele van a könyv játékos mintákkal, amiken az utcai lámpáktól kezdve az utazó nagymamáig minden a tömegközlekedés olykor szerethető, olykor bosszúságot okozó élményét idézi. A munka publikációját követően kereste fel Alizt a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, ahol egy múzeumpedagógusokból álló csoporttal dolgozhatott együtt. Így született meg a Körúti Kalandok c. edukációs kiadvány, ami interaktív játékokkal hívja városfelfedező útra a villamosok rajongóit.

Aliz szabadúszó grafikusként fontosnak tartja, hogy a megrendelői munkák mellett is mindig legyen saját projektje:

„Ilyenkor csak magamnak kell megfelelnem, illetve jobban tudok kísérletezni, új dolgokat kipróbálni. Ezeket aztán mindig követik megbízások is. Így észrevétlenül bele tudom fűzni az autonóm művészi vonalat a fizetős munkáimba.”

Így jutott el hozzá a Washington Post is, Amerika legnépszerűbb éttermeiről szóló cikk illusztrálásához kérték fel, ami végül a magazin online és nyomtatott verziójában egyaránt megjelent. A világ 8 híres piacáról készített sorozata nyomán keresték meg Alizt, hogy ahhoz hasonló stílusban jelenítse meg az éttermeket.

Legújabb saját projektje is erősen személyes ihletettségű: kedvenc köteteinek előlapjára készít illusztrációkat, amiken az adott történet esszenciáját próbálja megragadni. A „vandalizmustól” való félelem – a könyv üres oldalaira rajzolás – sokáig visszatartotta, de győzött a vágy: megszületett többek között A macskaróka, az Alíz Csodaországban és az Utazás a koponyám körül c. regény illusztrációja.

// /

Buzás Aliz további munkáit az Instagram és Behance-oldalán éritek el

Szerző: Solti Emese