Társadalmi vállalkozás szívvel-lélekkel – Szociális design Tomoron


Paul Pollack a 2008-as Institute of Design Strategy konferencián a következőket mondta: a designerek 90%-a folyamatosan azon dolgozik, hogy ki tudja szolgálni a társadalom 10%-ának igényeit. Ezek tükrében talán joggal gondolhatjuk, hogy a design mára elveszítette társadalom jobbító célját. Ezzel párhuzamosan viszont a szociális design egyre nagyobb figyelmet követelt magának, mára különböző néven vált ismertté: slow design, universal design, design for the poor, design for the other 90%, sustainable design, inclusive design. A sok megnevezés ugyanakkor egy célt szolgál: társadalmi-ökológiai problémákra keres megoldásokat, olykor az érintett csoportok bevonásával, interdiszciplináris csapatokban, több szakértő segítségével. Ilyen projekt jött létre a Borsod megyei Tomoron, a Romama szociális szövetkezet segítésére.

Lakásétterem, szállás, bolt, zenekar, oktatás, kedves emberek, finom ételek, jó hangulat, család. Ezek jutnak eszembe, ha a Romamára gondolok. Néhány évvel ezelőtt Tomor fejlődésnek indult, többek között Siroki Lacinak köszönhetően, aki megalapította a Romamát. “Én voltam az első cigány a faluban, aki le tudott érettségizni.” – mondta büszkén, miközben az életéről és a Romama indulásáról mesélt a hallgató társaságnak. Laci reményt adott a tomoriaknak, hiszen példáját követve sokan megszerezték az érettségit, többen kikerültek a közmunka programból, amikor Laci munkát ajánlott nekik.

“Régen ha megkérdeztél egy cigány gyereket a faluban, mi szeretne lenni ha felnő, azt felelte, közmunkán műszakvezető. Ma viszont azt fogja mondani, hogy ügyvéd vagy orvos.”

A Romama nyitott szemlélete abban is megmutatkozik, hogy szívesen fogadják a tanácsokat, hajlanak az újítás felé. Megfordult már szociológus és antropológus gárda is, most pedig a momésokra került sor.

Az idei kurzus az EcoLab munkatársainak vezetésével valósul meg. A hallgatók három csoportra bontva vizsgálják a Romamában rejlő kiaknázatlan lehetőségeket, figyelembe véve a szociális szövetkezet tagjait és azok igényeit. A cél az, hogy olyan termékeket vagy szolgáltatásokat hozzanak létre, melyek nagyobb forgalmat generálnak a Romamában. Ezt persze csak úgy lehet elérni, ha a diákok átható ismereteket szereznek a vállalkozásról és a térségről is, amit – a tervek szerint – workshopok, kerekasztal beszélgetések és interjúk során érnek majd el. A három csapat különböző szempontból, más és más módszerekkel keresi a megoldást. Vannak akik a célcsoportot vizsgálják, mások a brand építésével foglalkoznak, megint mások a múltbeli vonatkozásokat kutatják, majd a különböző benyomásokat transzformálják egy közös produktumba. A folyamatában lévő projekt még rengeteg megválaszolandó kérdést és meglepetést tartogat, a kurzusról és a hallgatók megoldásairól a félév végén egy további cikkben beszámolunk.

// /

A kurzus oktatói: Fehér Bori – építész, Csernák Janka – formatervező, doktorandusz, Szerencsés Rita – hatáskutató, doktorandusz, Gosztonyi Márton PhD – szociológus

Szerző: Antal Éva