Mustra: Tudisco Júlia animációs munkái


Szirének, szégyenlős csábítók és lágy színvilág. Kedves, már-már puhának nevezhető stílusban is lehet komoly kérdéseket feszegetni. Erről tanúskodnak Tudisco Júlia karakterei és történetei.

Szirének

Hogyha szirén, akkor legyen az egy gyilkos természetű szépség vagy Ariel családjából származó bűbájos Barbie. Júlia szirénjei azonban a maguk módján szépek és kedvesek. Talán olasz származásából adódóan fogták meg a környéken lebzselő misztikus lények: magával ragadó hangjukat szicíliai népdal átdolgozásaként hallhatjuk az animációban. A tallinni és mexikói zsűri különdíjban is részesítette. Itt indultam el egy úton, ami lehet, hogy marad az életemben. – mondta Juli a folyamat közben formálódó stílusára, illetve alakuló baráti és munkaviszonyaira.

Ó Harmatcsepp!

Hogyha Casanova, akkor csak nőcsábász lehet! Vagy ez mégsem ennyire egyszerű? “A hódító szerepe mellett hihetetlenül intelligens is volt, valamint korának egyik legjobb írója és utazója. Arra gondoltunk Lydiával – akivel a filmen együtt dolgoztunk –, hogy ezzel a sztereotípiával lehetne játszani, és inkább egy félénk, kedves, szégyenlős Casanovát ábrázolnánk.” A legenda Casanova Rácz-fürdői kalandját meséli el pletykaként.

Tini zine

Hogyha tinik, akkor hiszti, titkok, pia. Más nem is jelenthet jobb forrást egy kamasz problémákat feldolgozó zin elkészítéséhez, mint az egykori titkos, rejtegetett napló. Habár Júlia feldolgozása egyáltalán nem nevezhető átlagosnak, tinédzserkori énjének létállapota talán többünk számára ismerős lehet: “Tiniként mindenkinél okosabbnak éreztem magam.”

Filmterv

Hogyha anyaság, akkor móka és idill? Bármilyen képről is legyen szó, amellyel az anyaság kapcsán találkozunk, valószínűleg idealizált. Rengeteg a kimondatlan kérdés és tabusított téma. “Érdekes és vonzó, de van ijesztő része is.” Ezekkel az ellentmondásokkal nem könnyű dűlőre jutni, pláne a fiktív történet főhősének, egy terhes tini lánynak, akinek a felelősségvállalását Juli akciófilmes eszközökkel mutatná be.

// /

Tudisco Júlia további munkáit Instagram-oldalán éritek el.

Szerző: Ádi Brigitta