Hiphop futurizmus és buborékok az idei Bánkitó Fesztiválon


Jövő héten startol a Bánkitó Fesztivál: összeállt a lineup, az installációk lassan a helyükön, készülődnek a színházi társulatok és a civil szervezetek. Július 10-13. között csobbanhatunk újra a tóba, ahol idén is egy mindenkit érintő társadalmi kérdésre reflektál majd Magyarország legnagyobb kisfesztiválja: a társadalmi és kulturális buborékok lesz a téma.

Két csobbanás közt megmártózhatunk a kortárs magyar kultúra legjavában a független zenei szcénától kezdve a képzőművészeten át a színházig. Emellett külföldi művészek is érkeznek majd a fesztiválra, többek közt a Bob Moses Kanadából, a Viagra Boys Svédországból, a hiphop futurista Saul Williams és a Sudan Archives Amerikából.

A Bánkitó ráadásul nemcsak zenei fesztivál, de egy nagy együttgondolkodás is, ahol minden évben egy, a magyar társadalmat különösen érintő problémakört dolgoznak fel a látogatók civil szervezetekkel és kortárs művészekkel közösen. Az idei téma a társadalmi-kulturális buborékok, összetartó és széthúzó erejük, megőrzésük és kipukkasztásuk.

A civil-kult program idén tematikus blokkokba szerveződik. Lesz szó például a jogállamiságról és az emberi jogok védelméről, LMBTQ+ témákról, és tudományos kérdéseket is lehet majd boncolgatni a Szájensz Szeánsz blokkban. Emellett idén megnyitja kaput a Bánkitó MOZI, ahol a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál és a Malter Filmfesztivál jóvoltából mindennap nézhettek majd dokumentum- és rövidfilmeket.

Az idei témát követve 2019-ben a Bánkitó Színházi Fesztivál fókuszában is a társadalmi-kulturális buborékok állnak majd. A programban megtalálható a fiatal színházalkotó generáció jelentős része, a személyes történetektől a tágabb fókuszú, társadalmi perspektívából pásztázó előadásokig.

Irány a tó!

// /

Forrás: sajtóközlemény | Fotók: Szemerey Bence / Bánkitó

Bánkitó Fesztivál HONLAP