Virtuális finisszázs – Birinyi Tamás generatív grafikái


Birinyi Tamás második önálló kiállítása – egy váratlan körülmény miatt – majdnem két héttel korábban zárt be a tervezetthez képest, ezért a válogatás kényszerű elbontását ellensúlyozva egy rövid cikkben bemutatjuk a kiállított grafikákat.

Birinyi Tamás munkái változatos felületeken bukkantak fel az utóbbi időben: a MOJO fejhallgatóiról, könnyűzenei koncertek vizuáljairól vagy éppen albumborítókról köszöntek vissza, a szemfülesek lépten-nyomon kiszúrhatják grafikáit. Persze nemcsak a szakavatott szemek rutinjáról van itt szó, hanem Tamás egyedi, jellegzetes stílusáról is, amit legutóbbi kiállításán újfent bizonyított – egészen pontosan három grafikai sorozat formájában.

ROBOPOPX

Tamás esetében a műfajok és médiumok közti határ egyre inkább elmosódik, a grafikai határhelyzetek során animációs és generatív eszközökkel is kísérletezik. A RobopopX sorozat – nevéhez híven – robotok és azok alkatrészei által inspirált generatív képek.

KICKSONPRINTS

Tamás első önálló kiállításából is átmentett néhány nyomatot, eredetileg a Footshop üzletében lehetett megtekinteni őket. Véletlen egybeesések nincsenek: a radomizált paraméterekből születő alkotásokban olyan ikonikus cipők sziluettjei bújnak meg, mint a Nike Air Max vagy az Air Jordan.

MUSICIANS

A sorozat nemcsak időrendileg, hanem vizualitásában is a legfrissebb, a szóban forgó kiállítás gerincét is ezek a képek adták. Tamás alkotói módszerétől természetesen ezúttal sem tért el, nevezzük „vegyes digitális technikának”: animációkból generált mintákból építette fel a zenészek portréit. Pszichedelikus pixelek, töredezett neontipográfiák, a formák és színek ritmusát elnézve az alkotó le sem tagadhatná, hogy inspirációi között zenészek is vannak.

///

Birinyi Tamás grafikusi pályája flyerek tervezésével indult 2005-ben. Ezt követően lemezborítók, videóklipek és motion graphic animációk készítésével kezdett foglalkozni. A MOME mesterképzését követően 2 évet töltött reklámügynökségnél, azóta pedig szabadúszóként dolgozik különböző tervezőgrafikai és animációs projekteken.

BEHANCE | INSTAGRAM