Fiatal grafikusok a nonprofit szervezetekért


Több hónapos közös munka után kilenc nonprofit szervezet megújult és friss arculati elemekkel folytatja sokszor nem könnyű tevékenységét. Milyen lett az eredmény és lesz-e folytatás? Erről kérdeztük interjúsorozatunk utolsó körében a MOME movement tagjait.


Ulveczki Tímea, Venekei Dóra, Weiszer Márk és Váczy Zsófia válaszoltak a kérdéseinkre.

Hogyan telt számodra az elmúlt néhány hónap, milyen élményeket éltél át a közös folyamat során?

Ulveczki Tímea: A projekttel töltött hónapok gyorsabban teltek, mint ahogy számítottunk rá. Az egyetem második féléve és a vele párhuzamosan futó alapítványokkal végzett közös munka senkinek sem hagyta, hogy unatkozzon. Ettől függetlenül mi pozitívan éltük meg ezt az időszakot. A közös munka, melyet Somával és az Afázia – Az Újrabeszélők Egyesületével végeztünk véleményem szerint olyan volt, mint ahogy egy tervezőgrafikai munkának zajlania kell. Mindenki nyitott volt, a kommunikáció gyorsan és hatékonyan folyt, a közös stílus megtalálása szinte azonnal sikerült. Fokozta (és az egyetemi vizsgák alatt fenntartotta) a lelkesedésünket maga az ügy, amiért az alapítvány küzd, valamint az is, hogy kipróbálhatjuk magunkat élesben abban a munkában, amit végezni szeretnénk a későbbiekben.

Melyik volt a kedvenc pillanatod?

Venekei Dóra: Több emlékezetesebb momentum is volt az elmúlt időszak során, azonban az egyik legkedvesebb pillanatot az első személyes találkozás jelentette a szervezetünkkel.  Először a szakmai részleteket beszéltük át, szerencsére már az ezt megelőző egyeztetések során is hamar megtaláltuk a közös hangot, így ez alapján már néhány tervet is tudtunk mutatni, amit nagyon pozitívan fogadtak. A beszélgetés egy idő után személyesebb irányba terelődött. Anita és kolléganője sokat meséltek a munkájukról, a szervezet működéséről, arról, hogy hogyan telnek mindennapjaik. Mindketten nővérként dolgoznak a Szegedi Gyermekklinikán, végig hatalmas lelkesedéssel és odaadással beszéltek munkájukról, ami rendkívül inspirálóan hatott ránk. Ekkor tudatosult bennem igazán, hogy milyen sokat jelent egy ilyen szervezetnek minden segítség és nagyon jó érzés ennyivel is hozzájárulni a munkásságukhoz.

Voltak nehézségek vagy akadályok? Hogyan tudtatok túllendülni?

Váczy Zsófia: Mivel Hanga és én korábban nem dolgoztunk élesben megrendelőkkel, ezért mindkettőnk számára új kihívást jelentett ez a projekt. A kommunikáció jelentette a legtöbb problémát. A szervezet, akivel dolgoztunk, sok embert belevont a véleményalkotásba, így nehézkes volt mindenki véleményét figyelembe venni. Próbáltuk a sok álláspontot összegezni és egy kompromisszumképes utat találni, de ez nagyon sok időt felemésztett a munka során. Ahogy jobban belemerültünk a munkába, egyre jobban sikerült kezelnünk ezeket a kommunikációs problémákat.

Hogyan működik tovább a movement, milyen terveitek vannak?

Weiszer Márk: Mi Katával az S.O.S. Krízis Alapítványnak terveztünk arculatot. Velük nagyon könnyű volt a közös munka így talán a saját és a Newill által kapott tervek lettek a kedvenceim. További terveket illetően szeretnénk megvárni milyen reakciók érkeznek az alapítványok és az egyetem részéről a Movementtel kapcsolatban. Az eddigi visszajelzések mind nagyon pozitívak voltak, de rengeteg kezdeti nehézséggel kellett megküzdenünk pont amiatt, mert javarészt intuicionálisan jött létre a projekt a csoport tagjai által. Az első ötlet a továbbélés kapcsán az volt, hogy becsatornáznánk az egyetem új tantervében induló K+F+I tantárgy keretei közé, de Vargha Balázs tanszékvezetőnkkel egyeztetve arra jutottunk, hogyha nem is a K+F+I-ben akkor egy szabadon választott tárgyként tudnánk folytatni a projektet. Így folytonosabb lenne a projekten való munka és az időbeosztással sem lennénk annyira bajban, mint ahogy most az első alkalommal voltunk. Emellett gondolkodunk rajta, hogy más média és elméleti intézetes hallgatóknak is megnyissuk a részvételt a projektben. De mindezek előtt a legfontosabb meghallgatnunk az alapítványok reakcióit, hiszen nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy elértük-e az eredeti célunkat, az alapítványok munkájának segítését.

Az elkészült arculati elemeket keressétek a Kreatív Magazin szeptemberi számában.

// /

A Movement csoport weboldala és Facebook-oldala.

A támogatott szervezetek: AFÁZIA – Az Újrabeszélők Egyesülete, Futrinka Egyesület, Globono Alapítvány, Grundkert Egyesület, Newill Academy, S.O.S. Krízis Alapítvány, Utcajogász Egyesület, Világítani Fogok Egyesület

A movement csoport tagjai: Bajnok Anna, ︎Bakonyi Réka, ︎Fejős Hanga, ︎Gonda Soma, ︎Hermann Rena, Kertész Kata, ︎Mihalik Nikoletta, Nagy Dorottya, ︎Németh Nikolett, ︎Rideg Rebeka, ︎Somogyi Zoltán, Szabó Gyöngyi, Szilágyi Anna, Tóth Lili, ︎Ulveczki Timi, ︎Váczy Zsófia, ︎Venekei Dóra, ︎Weiszer Márk, Załuska Árpád

Konzulens: ︎Vargha Balázs, ︎tanszékvezető (MOME)

Portrék: Milán Rafael Bartis

Csoportkép: Szemerey Bence

A cikket Kundrák Bella készítette.