Japán-magyar fúzió a 2020-as olimpián


Tegnap hirdették ki a 2020-as magyar olimpiai és paralimpiai csapat formaruha-pályázatának nyertesét. A NUBU kollekciójában szerepelnek majd versenyzőink Tokióban.


A NUBU csapata az olimpiai és paralimpiai formaruha-pályázat eredményhirdetésén | Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság

A Magyar Olimpiai Bizottság meghívásos pályázatán nyolcan vettek részt, ebből hármat emelt ki a szakmai zsűri az utolsó körben. A Nanushka, a NUBU és Tomcsányi Dóri voltak ott a MOME auditóriumában szeptember 12-én a végső eredményhirdetésnél. Sportolóink a nyertes formaruhákat viselik majd az olimpia nyitó- és záróceremóniáján.

Ahogy a zsűri tagja, Lakatos Márk fogalmazott:

„ez érdekes pályázati kihívást jelentett a tervezőknek és óriási kommunikációs lehetőséget az országnak.”

A zsűri olyan koncepciókat várt, amelyek összhangban vannak a nemzetközi trendekkel, széles közönséghez szólnak, és tolmácsolni tudják a „magyar kultúra üzenetét”. Egyszerre képviselnek innovatív szemléletet és építenek a hagyományokra. Ez összetett tervezői feladat, ráadásul az olimpiai és paralimpiai játékok versenyzői között a testalkatok olyan sokszínűségével találkozhatunk, amelyek nem mindennapi felkészültséget és rugalmasságot igényeltek a designerektől.

„Ne csak szép legyen, de tartást is adjon.”

– mondta Szabó László, a Paralimpiai Bizottság elnöke.

A NUBU nyertes koncepciója három alappillérre épített: a magyar identitás megjelenítésére, a befogadó ország iránti tiszteletre és a hamisítatlan NUBU designra. A ruhák printjében a magyar trikolor színei köszönnek vissza, a szabásminta a tradicionális japán kimonóból inspirálódott. Kovács Adél, a márka vezető tervezője korábban a MOME diákjaként hosszú ideig tanulmányozta a japán öltözködési kultúrát, így értő módon és érzékenyen nyúlt a Tokióban megrendezésre kerülő eseményhez.

A kollekció egészére jellemző az a fajta NUBU-s sportos elegancia, amit a márka korábbi darabjainál megszokhattunk, és amit egyfajta „zen” kiegyensúlyozottság határoz meg. A fenntarthatóság jegyében biopamutot és újrahasznosítható anyagokat használtak a kivitelezésnél.

„Minket a jövő inspirál.”

– Kovács Adél, a NUBU vezető tervezője

A funkcionalizmus jegyében a kollekció egyes darabjai szabadon kombinálhatók egymással, így nem kell attól tartani, hogy valaki félrenyúl a gardróbban; a sportolók magabiztosan variálhatják a formaruha elemeit.

Lakatos Márk a végeredmény felkonferálásánál arról beszélt, hogy az olimpiai formaruhákon keresztül egy egész ország nyilatkozhat meg szavak nélkül. Magunkról üzenünk a világnak. A NUBU kollekciójával ez pedig a befogadó ország kultúrája felé nyitott, a magyar újító szellemet méltón reprezentáló üzenet lesz.

// /

Szerző: Schneider Ákos