MOME After: Bemutatkozik a COMPACT studio


Borbély Áron és Faragó Gergő tavaly végeztek a MOME tervezőgrafika szakán, nem is tétlenkedtek sokáig, Nemes Betti projektmenedzserrel kiegészülve megalapították a COMPACT stúdiót. Alkalmazott grafikai és motion design munkáik mellett a 2019-es budapesti Design Hétre egy saját projekttel is készülnek, aminek témája az augmentált valóság és az utcai plakátművészet összekapcsolása. Többek között az indulásról, munkafolyamatokról és egy rendhagyó projektről is beszélgettünk a stúdió tagjaival.


Hol ismerkedtetek meg egymással és hogyan jutottatok a stúdióalapításig?

Az egyetem első évében volt egy pályázati lehetőség, amire végül közösen neveztünk az évfolyamról, itt dolgoztunk először egy teljes projekten együtt. Talán eközben jöttünk rá, hogy nagyon jól kiegészítjük egymást a különböző munkafolyamatokban, önellenőrzésben, tervezésben és persze koncepcióépítésben is. Ezek után még számos egyetemi projekten dolgoztunk közösen kisebb-nagyobb megszakításokkal, ahol teljesen letisztultak azok a munkafolyamatok, amik korábban még fejlesztésre szorultak.

Ezután egészült ki még a csapat egy projektmenedzserrel…

Igen, az egyetem utolsó évében kezdtünk el gondolkodni azon, hogy jó lenne megőrizni ezt a fajta kapcsolatot, ekkor csatlakozott hozzánk egy designmenedzser, Nemes Bettina, akivel szintén az egyetemen ismerkedtünk meg, illetve egy gazdasági vonalról érkezett menedzser, Laza Balázs. Végül ebben a felállásban jött létre a Compact Stúdió. Mára úgy alakult, hogy már csak Bettivel dolgozunk együtt a jelenlegi projekteken.

Volt olyan dolog, amit jó lett volna tudnotok, miután befejeztétek a képzést, de senki sem készített fel rá?

Talán a vállalkozásépítésről jó lett volna többet tudni. Néhány előadás során megemlítették azt is, hogyan néz ki a freelancer életmód, és milyen a home office, de ezt csak a saját bőrén tapasztalhatja meg pontosan az ember. Sokat tanultunk az azóta eltelt idő alatt arról is, hogyan lehet jól beosztani az időnket, de még többet arról, hogyan lehet rosszul. A legfontosabb pedig, hogy jól jön egy projektmenedzser, aki egyben tartja azokat a dolgokat, amik könnyen szétcsúszhatnak.

Hogyan határoznátok meg a stúdiótok profilját? Mi az a stílus és terület, amiben komfortosan mozogtok?

Nagyon vegyes és sokszínű. Legtöbbször nem is az a fontos, hogy milyen stílusban oldjuk meg az adott feladatot, hanem hogy tudunk-e olyan koncepciót építeni, ami megállja a helyét a befogadónak, az ügyfélnek, illetve nekünk is érdekes. Ha egy területet kellene kiemelni, amiben kényelmesen mozgunk és nagyon élvezzük is, az a motion design. Ha nem is mindig, de legtöbbször szeretjük belevonni az általában statikusan tervezett projektekbe is a mozgást és a dinamizmust.

Mennyire tudtok a stúdión keresztül kiteljesedni?

A kommerszebb munkák nyilván szabnak határokat, de próbáljuk minden projektből kihozni a maximumot, és persze úgy tervezni, hogy a megrendelő és a mi elképzeléseink is érvényesüljenek. Emellett van pár ügyfelünk, akik kifejezetten szabad kezet adnak nekünk a vizualitás terén. Fontosnak tartjuk, hogy az alkalmazott munkák mellett legyenek autonóm, akár non-profit jellegű projektjeink is, amiben kipróbálhatunk új dolgokat, kísérletezhetünk. Fontosnak tartunk olyan szervezetek segíteni, melyek a társadalom számára is fontos szerepet vállal, vagy hasznos ügyet képvisel.

Van valami, amiben akár együtt, akár személyesen fejlődnötök kell?

Mindenképp szeretnénk fejlődni programismeret terén, ebben az évben nyitni próbáltunk a 3D-s mozgó grafikák és egyéb vizuális hatások felé, illetve folyamatosan keressük az újonnan elérhető megoldásokat, amiket hasznosítani tudunk egy-egy projekt kapcsán. Emellett állandóan próbáljuk finomhangolni belső együttműködési folyamatainkat kommunikáció és munkaszervezés tekintetében.

Melyik a kedvenc projektetek az elmúlt időkből és miért?

Egy-két kedvenc reklámosabb munkánk mellett ebben az évben egy saját projekt mozgat meg minket a legjobban, melyet az idei Design Hétre szervezünk. A GerillAR művészeti projekt során az augmentált valóság (AR) segítségével újraértelmeződik a plakát fogalma. Több tervezővel közösen létre hoztunk egy Budapestet magába foglaló virtuális kiállítást, amit a 2019-es Design hét alatt lehet megtekinteni. Hosszabb távú cél az is a projekttel, hogy egyfajta “művészeti mozgalmat” hozzunk létre a magyar tervező- és médiaművészek körében, mert úgy gondoljuk, egyelőre nincs még kihasználva – ez a korántsem újnak mondható – technológia.

Nagyon jó látni, hogy az általunk kitalált “feladatra” mennyire jól reagálnak a jelentkezők, és milyen sok energiát fektetnek az adott tartalom elkészítésébe, legyen ez személyes kutatás vagy egy új technika alkalmazása. Reméljük, nem ez lesz az utolsó ilyen program, amit szervezhetünk.

Milyen víziótok van a jövőre nézve?

A hazai munkák mellett nagyon szeretnénk a külföldi piacra is grafikai anyagokat készíteni, az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy nagyon érdekes és izgalmas perspektívákat, tervezői hozzáállást ismerhetünk meg, ha nem csak itthoni ügyfelekkel dolgozunk együtt. Mindig érdekes kihívás egy projekten belül dolgozni olyan emberekkel, akik egészen másképp látják a világot, és az adott problémák megoldásához is teljesen más irányból közelítenek. Az általános tervezőgrafikai munkák mellett mindenképp időt szeretnénk szánni, évente legalább 1-2 autonóm, művészeti vagy kooperációs projektre, ahol mindenféle megkötés nélkül kísérleteztünk újfajta vizuális irányokkal és megoldásokkal.

// /

A COMPACT studio honlapját IDE kattintva érhetitek el, a GerillAR projektet pedig INNEN

Fotó: Szemerey Bence

Szerző: DIS