Bemutatjuk a Magyar Formatervezési Díj 2019-es nyerteseit


Elstartolt a Design Hét Budapest, átadták a Magyar Formatervezési- és Design Management Díjakat, megnyílt a díjazott, valamint a válogatott pályaművek kiállítása a Hagyományok Házában. Tartsatok velünk és szemlézzük együtt az elismerésben részesített pályaműveket!


Jubileumi évet írunk, hiszen 40 éves a Magyar Formatervezési Díj, mely a hazai design innovatív és kiemelkedő projektjeit hivatott elismerni. A legjobb termék, terv, vizuális kommunikáció, és diák kategória mellett számos különdíj is gazdára talált. A Design Management Díj immáron 10 éve a designmenedzsment eszközrendszerét adaptáló szervezeti stratégiákat ismeri el. A legkiemelkedőbb pályamunkákból nyílt ingyenes kiállítás október 19-ig tekinthető meg a Hagyományok Háza Maácz László kiállítótermében.

Nézzük hát a győzteseket!

Termék kategória

Teqball SMART

Fotó: TEQBALL Kft. | Design Hét Budapest

A Teqball SMART asztal egy összecsukható, mobilis sporteszköz, mely különleges labdajátékra invitálja a használóját, a Teqball ONE legújabb változata. A teqball, vagyis az új futballalapú sport mellett lehetőség van teqis, teqpong, qatch és teqvoly játszásra egyaránt. Kül- és beltéren is használható, UV-álló és vízálló.

Frigate székcsalád

Fotó: Glázer Attila | Design Hét Budapest

A Plydesign Kft. Kerékgyártó András designerrel együttműködve hozta létre bútorkollekciójának legújabb darabját. A szék karfa nélküli, rakásolható és gyártástechnológiáját tekintve szintén innovatív, hiszen a korábbi idompréselt technológiát részben 3D-funér technológiára cserélték le, versenyképes, komfortos és nagy számban gyártható bútort alakított ki.

Minerva porcelán étkészlet kollekció

Fotó: Pintér Tamás | Design Hét Budapest

A korszerű vásárlói igényeket hivatott szolgálni Sütő Erika és Golovics Ferenc által a Hollóházi Porcelángyár Kft.-nek tervezett kollekció. Egyszerre klasszikus és modern, hiszen tiszteli a porcelángyár hagyományait, mégis új horizontra helyezi azt, tervezése során a mai kor elvárásaihoz igazodtak. A teljesség igénye nélkül, példaképpen mosogatógépben tisztítható, variálható, kis helyigényű darabokat láthatunk.

Geometrikus tapéták

Fotó: NLXL | Design Hét Budapest

A Valicsek Éva és Ildikó által megalkotott Geometrikus tapéták az NLXL holland tapétagyártó cég nemzetközi pályázatát elnyerve mára gyártásba kerültek. A designer-grafikus testvérpár öt év fejlesztés során alakította ki egyedi, geometrikus mintarendszerét. Az általuk tervezett tapéták mára a világ számos pontján kaphatók, megállják helyüket a nemzetközi szintéren.

Terv kategória

Hoito, az intelligens tápszerkészítő

Fotó: Antal Csilla, Szabó Eszter, Molnár Ádám | Design Hét Budapest

Az X-Plast mérnökiroda terve a tápszerek és poralapú italok elkészítését megkönnyítve alakította ki a Hoitot, melynek során környezetbarát anyagokat használtak, a tápszertartályhoz  pedig visszagyűjtési rendszert dolgoztak ki. A zárt rendszerszernek köszönhető, hogy használat után mindössze a cumisüveget szükséges fertőtleníteni és tisztítani. A Hoitot egy applikáció egészíti ki, ezáltal több gyermek profilját lehet tárolni, távolról vezényelhető, miközben az innovatív keveréstechnológiának köszönhetően kitűnő minőségű tápszert állít elő.

Vizuális kommunikáció kategória

Csend legbelül – a Lipcsei Könyvvásár magyar pavilonja

Fotó: Villányi Csaba, Salát Zoltán Péter | Design Hét Budapest

A Lipcsei Könyvvásár magyar pavilonja transzdiszciplináris gondolkodásmódról tanúskodik, az alkotók fókuszába a láthatatlan jel, a spácium, vagyis a szóköz került. A Lead 82 által tervezett könyves stand igazi elmélyülésre, a belső csend felfedezésére invitál.

Diák kategória

AnyScan gyógyászati termékcsalád újratervezése

Fotó: Csicsics Gergő | Design Hét Budapest

Csicsi Gergő, a Soproni Egyetem diákja. Munkája a Mediso Kft, az egyetem  és a hallgató együttműködésének kimagasló eredménye. A Mediso Kft. termékének újragondolására a felhasználói igények változása, valamint a folyamatos technológiai fejlődés miatt volt szükséges.

Különdíjak

Kariyon betűtípus

Fotó: Prell Norbert | Design Hét Budapest

A díjátadón számos különdíj  lelt gazdára. A Kariyon betűtípus az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíjában részesült. A Kariyon betűtípus Prell Norbert munkáját dicséri, mely online és nyomtatott formában jól működik.

Picta elektronika fejlesztőcsomag

Fotó: Török Alíz | Design Hét Budapest

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárságának különdíját Mező Zsófia diákmunkája, a Picta elektronika fejlesztőcsomagja nyerte el, mely a design, a technológia, a tudomány, valamint a játékos tanulás szempontjait is érvényesíti.

Kermann ipari LED termékcsalád

Fotó: Barbay Csaba | Design Hét Budapest

A Kermann Műszaki Fejlesztő és tanácsadó Kft. ipari LED termékcsaládja letisztult, ám mégis markáns, könnyedén felismerhető, valamennyi környezetbe beilleszthető. A tervezők Pyka Zsolt és Járfás Kristóf A lámpacsalád a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának szellemivagyon-diagnózis szolgáltatás különdíjában részesült.

NVSBLE szemüvegkollekció

Fotó: Tipton Eyeworks | Design Hét Budapest

Egy szemüveg, mely viselőjének karakterét kiemeli, mégis valamely szinten láthatatlan marad, szinte észrevétlen simulnak jegyei a személyiséghez? A NVSBLE szemüvegkollekció 10 markáns, unisex darabból áll és idén a Tipton Eyeworks szemüvegkerete kapta a Magyar Formatervezési Tanács egyik különdíját.

Design Management Díj

Idén a Varga-Flexo Kft. nyerte el a Design Management Díjat. A vállalkozás több mint 25 éve működik, a kortárs nyomdaipar élvonalában jár. A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. különdíját a Multifelt Factory Kft. kapta, akik gyapjúfilc-feldolgozással foglalkoznak Kőszegen. A bírálóbizottság további négy jelöltet részesített elismerő oklevélben: Pataki Tiles Kft., Maform Kft., TEQBALL Kft., Szőnyegtervezők Társasága Egyesület.

A kiállításon a nyertesek mellett a kiemelkedő pályaművek kaptak meghívást: ékszerkollekciót, edukációs segédeszközt, textilkollekciót, de még irodai fejhallgatót is láthat a nagyközönség. Látogassatok el a Hagyományok Házába, szemlélődjetek a hazai designvilág aktuálisan legjobbnak vélt alkotásai között.

// /

Szerző: Lengyel Zsanett