Képzőművészet és társadalmi érzékenyítés a kifutókon


A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem – a Mercedes-Benz támogatásával – idén is megrendezte divatbemutatóját, ahol a végzős hallgatók szélesebb körben is prezentálhatták friss terveiket. Az estet hagyományosan egy már befutott, ismertebb márka nyitja meg, ezúttal a NUBU gondoskodott az alaphangulat megteremtéséről, hogy aztán a divattervezők legfiatalabb generációja vegye át a stafétát.


Az alapképzés hallgatói idén a Nemzeti Galéria állandó kiállításából merítettek ihletet, amit le sem tudtak volna tagadni: a képzőművészetre jellemző szabadság és kísérletezőkedv végig jelen volt a kifutókon. Szinte az összes tervben visszaköszönt az anyagokkal és formákkal való kötetlen játék, ami összehangolta a hol modern, hol klasszikusabb megközelítéseket. Többen nyúltak társadalmilag is releváns témákhoz, ilyen volt Bulcsu Eszter kollekciója, akit a színek pszichológiája foglalkoztatott, ruhadarabjain keresztül azt vizsgálta, hogy a színek milyen érzelmeket kommunikálnak viselőjükről.

Csillag Marcell textil-és öltözékkollekcióját Benczúr Gyula Narcis c. festménye inspirálta, az olajfestményeket idéző színeivel és az anyag hullámzásával tett kísérletet arra, hogy formába öntse a nárcisztikus én-állapot jellegzetességeit.

A mesterszakos hallgatók közül többen fordultak olyan aktuális témákhoz, mint a fenntarthatóság, környezetbarát technikák és a társadalmi felelősségvállalás, Bokányi Nóra kabátjai például nem használt, megmaradt alapanyagokból készültek.

Burány Veronika Seams Like Yesterday névre hallgató terve is a fenntarthatóságot közvetíti: már meglévő darabokat gondolt újra úgy, hogy a végeredmény nemcsak esztétikailag, hanem funkcionálisan is gazdagabbá vált.

A teljesség igénye nélkül említhetjük még Pázmány Lillát, nála is megjelent a társadalmi felelősségvállalás témája, mozgáskorlátozottak öltözködési igényeire optimalizált kollekciójáról már korábban is írtunk.

A közel 45 perces bemutatón összesen 30 kollekciót tekinthettek meg a vendégek, az esemény kísérő rendezvényeként pedig egy kiállításon lehetett megnézni azokat a munkákat, amik nem a kifutóra készültek: táskákat, cipőket és további izgalmas textilkompozíciókat.

// /

További képeket és leírásokat a Diploma Fashion Show hivatalos oldalán találtok.

Támogatók: Mercedes-Benz // Chez Dodo // Dear Budapest // Gancia // Hendrick’s // Jägermeister // Madi Print // Maybelline // Schwarzkopf // Szentkirályi Ásványvíz

Fotó: Lakos Máté, Albert Anna, Orbán Szilárd

Szerző: Rácz Eszter