Pages: Hallucinációk Musinszky Bence sketchbookjából


Az egyetemi előadásokon nem szokatlan látvány, amikor egy-egy tervező fejet lehajtva sketchbookjába rajzolgat. Akár egy szakos feladatra tervez, akár csak magát szórakoztatja. Hosszú idő után visszatérő Pages rovatunk ezeket a sketchbookokat mutatja be – ezúttal Musinszky Bencéét.


Bence jelenleg másodéves hallgató animációs szakon, akit leginkább a visual storytelling, az illusztráció és a képregény foglalkoztat. A sketchbookozást már nagyon korán, 7. osztályban kezdte el, mintegy vizuális naplóként használva azt. Ez a középiskolában, a felvételire való készülésnél aztán rendszeressé vált, azóta minden gondolatát a füzeteibe rögzíti, olykor-olykor néhány beragasztott fecni kiegészítésével. Kedvenc rajzeszközei a ceruza és a filctoll, de van, hogy néhány rajzát később digitálisan is átdolgozza.

A sketchbookokba belenézve szinte azonnal egyértelmű lehet, hogy alkotójuk az animáció szakra jár. Bence fő inspirációit többek közt Patrick Edell, Thomas Wellmann és Tim Peacock jelentik, de rajzait látva talán eszünkbe juthat még a Cartoon Network sorozatok – például az Adventure Time és a Summer Camp Island – látványvilága. A rajzok között vegyesen láthatunk egyszerűbb, gyorsan felvitt skicceket, valamint részletesen kidolgozott alakokat és figurákat.

„A rajzaim szempontjából szeretem a hangulatos könnyed rajzokat, és mikor a valóság keveredik az abszurdummal. úgy képzelem el a karaktereim mintha mind egy világban léteznének, nem feltétlen tudva a másikról. Ezt az univerzumot igyekszem bővíteni és fejleszteni azt, hogy hogyan is jelenítek meg dolgokat.”

A témákat vizsgálva a rajzokat szintén két felé lehet osztani. Egyrészt azokra, amik egy-egy humoros fantázialényről készültek, akár mint kereső vázlatok, akár mint konkrét, letisztulni látszó karaktertervek. Másrészt azokra, amik valós személyeket, barátokat és szituációkat ábrázolnak képregény vagy egyedi illusztráció formájában. Persze utóbbiak esetében is megjelenik néhány földtől elrugaszkodott elem, így válik az első tetoválás izgalma, vagy egy meghibásodott ATM kálváriája pszichedelikus élménnyé.

// /

Bence további munkáit az Instagram oldalán követhetitek.

Szerző: Ivády Tamás