Emberevő brokkolit láttál már?


A szekrényem oldalán rózsaszín, itt-ott vérző, majom-szerű fejek nagy fülekkel. PreMOME-n készült matricák Diószeghy Danitól, aki azóta már másodéves animáció szakon. Nem kérdés, eljött az idő, hogy belessek a sketchbookjába.


Dani azon szerencsések közé tartozik, aki már a gimi alatt rájött, hogy mivel szeretne majd foglalkozni. Mindig is a „rajzolós gyerek” típus volt, az animáció irány adta magát, főleg miután találkozott Hegyi Olivér és Szénási Marcell munkáival.

A PreMOME után egyből fel is vették, az elkötelezettsége nem volt kérdés már a készülés során sem. Hosszú órákat utazott minden hétvégén, hogy részt vegyen a felvételi előkészítőkön. A vonatozás cseppet sem volt ellenére, amellett, hogy szeret utazni, mindig volt nála egy sketchbook és a felvételi portfólió nagy része is ezen utak alkalmával született.

Lelkesedése azóta is töretlen, idejét leginkább a féléves feladatok elkészítése tölti ki, de ezek mellett mindig van egy szerelemprojekt is, amivel mindenféle kötelezettség nélkül foglalkozhat – újabban ez most a 3D-technika.

“Az egyetem kezdetén sokat görcsöltem rajta, hogyan nézzenek ki a rajzaim. Ne legyen giccses, díszes, egy idő után mindent csak egyszerűsíteni akartam. Ezeket a parákat viszont fokozatosan elengedtem, mert rájöttem, hogy valójában jó dolog, ha valakinek nincs még az első pillanattól kialakult stílusa. Sok mindentől elvágod magad, ha nem vagy nyitott az új dolgokra.”

Inspirációs forrásai széles skálán mozognak, sokszor merít ihletet festményekből (első sorban Keresztesi Botond képeiből), tetoválóművészek, főleg az ignorant stlye képviselőinek munkáiból, de szívesen nézi David O’Reilly, Nikita Diakur vagy Jack Wedge animációit is.

A változatosság a rajzfilm készítés mikéntjében is megmutatkozik: váltogat manuális és digitális technika között, így sosem unja a folyamatot. Ez a kísérletezőkedv látszik a karakterein is, legyen szó kis srác és zöldségek közötti gyűlölködésről, kalózbandáról, haragos „emberelefántról” vagy egy fájó bölcsességfogról.

// /

Dani további alkotásaiért katt az Instagram vagy Vimeo oldalára!

Szerző: Gyöngyösi Eszter