Újra KISKAKAS! Animációs diplomafilmek a Toldiban


Újra kukorékol a KISKAKAS, a MOME Anim, azaz a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció tanszékének rendezvénye. November 27-én a Toldi Moziban a Kiskakas Filmnapok évente jelentkező különkiadásának keretében a 2019-ben MA diplomát szerzett MOME Anim hallgatók diplomafilmjeit láthatja a közönség.


Ezúttal is változatos és izgalmas munkák születtek formai és műfaji tekintetben egyaránt. Készült könyv, játékterv, rövidfilm, az alkotások között találhatunk technológiai kísérleteket, filozofikus kérdésfelvetéseket, precíz önelemzést, lírai belső utazást a múltba, világépítést és játékos reflexiókat a mai magyar valóságra.

Kádár Melinda egy ökoszisztéma felbomlásának és újjáalakulásának körforgásából inspirálódva alkotta meg A forrás és a torony c. 2D digitális animációs filmjét.

Kádár Melinda: A forrás és a torony

Orosz Judit Odakint és Győrfi Ágnes Szélfogó, 2D digitális technológiával készült animációi, valamint Azevedo Andrade Natália Tövisek és szálkák c. vegyes technikával készült filmje a gyermekkorral, annak kihívásaival foglalkozik, melyeket gyermekkori emlékek vagy éppen generációkon átívelő traumák inspiráltak.

Orosz Judit: Odakint
Győrfi Ágnes: Szélfogó
Azevedo Andrade Natália: Tövisek és szálkák

Többen nyúltak az álmok világához és pszichológiai témákhoz. Debreczeni Zoltán Sola c. vegyes technikával készült filmjében egy nő próbál megbirkózni a munkahelyi stresszel és rémálmaival, Szöllősi Anna Helfer c. 2D digitális rotoszkóp animációjában is egy szorongásokkal és rémálmokkal küzdő fiatal nő és egy segítő kapcsolatát láthatjuk kibontakozni, Ászity Boglárka Alvások c. 2D digitális animációjában alvási szokásaink személyes és univerzális vetületét elemzi.

Debreczeni Zoltán: Sola
Szöllősi Anna: Helfer
Ászity Boglárka: Alvások

A végzősök között akadtak olyanok is, akik határterületekkel kísérleteztek. Simon József Biom c. munkája egy videojáték tesztverziója és a hozzá készült intro videó, mely a játék univerzumát mutatja be, Korcsok Lili Homeosztázis c. könyve és a hozzá készült trailer egy olyan világba enged betekintést, melynek minden elemét a hallgató hozta létre.

Simon József: Biom
Korcsok Lili: Homeosztázis

Darabos Éva Pá kis panelom! c. 2D digitális animációjával egy rövidfilm zárja a vetítést, az alkotás egy humorral fűszerezett szürreális körkép a főszereplő múlttá váló telepi életéről.

Darabos Éva: Pá kis panelom!

A frissen végzett fiatal művészek önazonosan, kellő szakmai és művészi önismerettel saját egyéni hangjukon szólalnak meg fimjeikben, így az idei KISKAKAS is egy lebilincselő és változatos másfél órát ígér. A vetítést megelőzően a GRAFIX kiállítás és vásár tekinthető meg a mozi előterében. Fél hattól várják a MOME jelenlegi és friss diplomás animációs hallgatói, változatos print alapú munkákkal az érdeklődőket. Ászity Boglárka, Debreczeni Zoltán, Győrfi Ágnes és Orosz Judit a premier előtt filmjeik kockái képeslap és print formájában meg is vásárolhatók. Jelenlegi hallgatóink egyedi kiadású, kis példányszámú zine-jei, riso technikával készült poszterei, lézernyomott matricái is megtalálhatóak lesznek, melyeket egyetemi feladataik mellett vagy azok kiegészítéseként készítenek. Az eseményen az alkotói munkákat megvásárolni csak készpénzzel van mód!

// /

KISKAKAS: MOME Anim Premier
Időpont: 2019. November 27. 21:00
Helyszín: Toldi mozi nagyterem

GRAFIX kiállítás és vásár
Időpont: 2019. November 27. 17:30-21:00
Helyszín: Toldi mozi előtér

Forrás: sajtóközlemény