„Ilyen dolgok voltak itt, és vannak is nekünk” – Teleki Kitti és Mészáros Bence animációs dokumentumfilmje


Nógrád megye, Észak Magyarország. Úttalan utak, dombok, mezők, erdők, rég elfelejtett történetek. Eltűnő falvak, eltűnő közösségek a szeszélyes Ipoly mentén. Ide szervezték már harmadik alkalommal a 100 Szikra fesztivált, ahol idén első ízben rendeztek művészeti műhely hetet és dolgoztak együtt fél éven át művészeti egyetemistákkal. A rendezvény célja megmutatni a városiaknak a vidék szépségét, felhelyezni a falut a kulturális térképre, és új lehetőséget adni az ott élőknek.


A MOME Anim BA harmadéves hallgatóinak tervezési feladata volt a fesztiválra létrehozni valamilyen alkotást ebben a szellemiségben. Teleki Kitti és Mészáros Bence közös filmje, az Ilyen dolgok voltak itt, és vannak is nekünk című animációs dokumentumfilm a falubeliekkel együtt dolgozva, az ő életüket, az embereket és a környezetüket könnyed hangvétellel, mégis szívet facsaróan szépen mutatja be.

Kittit a film egyik főszereplője, Ipolytarnóc lakója, Bada Timi vezette körbe első ízben a faluban. A közös túra alatt fogalmazódott meg Kittiben, hogy Timivel, Timiről szeretne filmet csinálni. 2011 óta az Ipoly akár évente többször is kiárad, míg a magyar állam a folyó szabályozására vonatkozó önkormányzati kérelmeket teljesen figyelmen kívül hagyja. Timi és családja 8 évig éltek árvíz területen, a film tudatosan mégsem csak erről szól.

„Ők nem egyenlőek ezzel a helyzettel és nem is azonosítják magukat vele.”

Kitti szigorlati dolgozatát az animációs dokumentumfilmek és műfaji sajátosságaik témában írta. Bár elsőre logikusabbnak tűnhet, hogy egy dokumentumfilm élőfilm legyen – felvétellel a szereplőkről –, ez a zsáner mégis egyre kedveltebb az animációsok körében. A szakma eszközeivel ugyanis olyan események, érzések is illusztrálhatóak, amikről nem lenne lehetséges felvételt készíteni; az időben visszamenni.

Kitti tótkomlósi születésű, ahol elmondása szerint az az egyik legjobb közös program, ha átmennek egymáshoz főzni, és közben beszélgetni az emberek. A filmhez készült hangfelvétel is egy ilyen hétvégén, egy kötetlen beszélgetés alkalmával készült, mikor az egész család otthon volt. Így került bele Tibi is a filmbe.

A hangfelvételt követően Mészáros Bencével közösen vágták meg a hanganyagot, rajzolták meg a storyboardot (képes forgatókönyvet) és készítették a filmet. Volt egy olyan tervük is, hogy Macskássy Kati munka módszeréhez hasonlóan a teljes családdal, Timiékkel együtt rajzolva készítsék el a filmet. Azonban a gyerekek egy másik projekt kapcsán már nagyon elfoglaltak voltak, így végül nem akarták őket ezzel is terhelni. A munkafolyamatokat persze végig követte a család, egészen a fesztiválon való vetítésig.

„Sokat adott érzelmileg. Alapvető értékeket gondoltam át az együtt töltött idő alatt, és ő lett az egyik példaképem. Tök bölcs a Timi.”

Tibi rajzol

Azok, akik rajzoló-alkotó emberek között töltik mindennapjainkat néha elfelejtik, milyen nagy élmény, ha rajzfilmfiguraként, sőt: egy film főszereplőjeként láthatják viszont magukat. Kis túlzással Timi és Tibi most a falu filmcsillagai, méghozzá a saját történetükkel, a végén azzal a dallal, amit még gyerekkorukban együtt írtak.

Az Ilyen dolgok voltak itt, és vannak is nekünk jelenleg fesztiválútját járja, így még nem érhető el a neten. Legközelebb november 28-án a budapesti Telepen – egy 100Szikrás esemény keretében – lehet majd látni, illetve tervben van, hogy a következő évben szerte az országban rendeznek vetítéseket. Timi és Tibi családja azért tudtak 8 év után elköltözni az árvíz által folyamatosan látogatott házukból, mert nyitott személyiségüknek és a fesztiválnak köszönhetően megismerkedtek olyan civilekkel, akik segítettek nekik, meséltek a lehetőségekről, támogatásokról. Reméljük, hogy a vetítések majd reményt és erőt adnak másoknak is, akik hasonló helyzetben vannak, és ösztönöznek arra, hogy segítsünk egymásnak. Ha a fesztivál célja a falubelieknek új lehetőségeket adni, és a nagyvárosiaknak bemutatni a vidék szépségét, akkor azt gondolom, ez a film abszolút siker.

// /

Legközelebb november 28-án (csütörtökön) láthatjátok a filmet a Telepen!

Szerző: Tőkés Anna