Ahány király, annyi mese a CUB Animationtől


Bizonyára sokan hallottuk már a család idősebb tagjait, ahogy nosztalgiázva emlegetik a régi magyar animációs sorozatokat: a Mézga családot, a Frakkot vagy akár a Pom Pomot. És nem csak számukra, hanem sok esetben a fiatalabbak számára is ezek a címek jelentik a magyar animációt. Ugyanakkor fontos tudni, hogy az elmúlt években sok más, hasonlóan színvonalas mű készült kifejezetten a nagyközönségnek. Példaként lehet említeni a Bab Berci kalandjait, az Egy kupac kuflit, a Candide-ot, és a most következő animációs sorozatot, az Ahány király, annyi mesét a CUB Animation Studio-tól.


A CUB-ot Gelley Bálint és Szederkényi Bella hozták létre 2015-ben azzal a céllal, hogy a hazai animációs tehetségeknek lehetőséget és megfelelő produceri hátteret biztosítsanak saját ötleteik megvalósításához. Az alkalmazott munkák mellett főként a Magyar Média Mecenatúra Program által támogatott gyermektartalmakat készítenek, amik közül két nagyobb projektjük van: az Átjáró Másvárosba és az Ahány király, annyi mese.

Bevallom, nekem személyes kötődésem van a stúdióhoz. Ezen a helyen végeztem el mindkét szakmai gyakorlatomat, majd a diploma után 5 és fél hónapon át dolgoztam a CUB animációin, köztük ennek a sorozatnak az egyik epizódjában is.

Az Ahány király, annyi mese Simon Réka Zsuzsanna azonos című meséje alapján készült, és Szederkényi Bella rendezésében készült. A sorozat elsősorban a fiatal korosztályoknak szól, és mindent megtesz azért, hogy megnyerje őket. Az egyes epizódok középpontjában – ahogyan a cím is mutatja – egy-egy király áll, akik valamilyen oknál fogva népükből furcsállást vagy nem tetszést váltanak ki. Ezért aztán az alattvalók a maguk kedves módján próbálnak megoldást találni a problémára, így a történetek a szereplők megnyugvásával és boldog együttélésével zárulnak.

A történeteket Stefanovics Angéla narrálja, aki egyúttal a szereplőknek is kölcsönzi a hangját – teszi ezt százféleképpen. A látványt Horváth-Molnár Panna tervezte, a zenét pedig Buttinger Gergely szerezte, akiknek a munkája szintén hozzájárult ahhoz, hogy egy szerethető és színvonalas alkotás jöhessen létre.

Az Ahány király, annyi mese jelenleg 3 epizódból áll, egyelőre bizonytalan, hogy mi lesz a sorozat jövője. Mi azért drukkolunk, hogy még láthassunk más királyokat is hóbortjaikkal együtt!

// /

A CUB Animation Facebook-oldalát ITT találjátok, további trailerekért pedig kattintsatok IDE!

Szerző: Ivády Tamás