Cipők a katasztrófa árnyékában


A felnövekvő generáció nincs könnyű helyzetben. Ha a felnőtté válás nem lenne elég rázós, az éghajlatváltozás következményeitől való félélem is folyamatos stresszforrás lehet. A MOME textiltervező szakán is ehhez az egyre sürgetőbb problémához kapcsolódott a félévi tervezési feladat. Olyan öltözéket vagy kiegészítőt kellett tervezni, ami bemutatja az alkotó klímaváltozáshoz való viszonyát. Eifert Kata Nóra cipői nem pusztán trendi darabok; arra ösztönöznek, hogy szembe nézzünk a félelmeinkkel.


Kata cipőit nézve fura, kettős érzés kerít hatalmába. Egyfelől bennem is aktiválódnak – a saját jövőmmel kapcsolatosakon felül – az éppen zajló klímakatasztrófa miatt érzett szorongásaim, másfelől viszont megnyugtató látni, hogy az érzéseimmel és a problémával nem vagyok egyedül.

A tervezési folyamatról Kata mesél, megtudom, hogy először saját érzéseit vette górcső alá, majd az ismerősei között is kutatásba kezdett. Hamar kiderült, hogy nagyon is sokakban ébreszt félelmet ez a téma.

„Az élet minden terén szorongás tud elfogni, hogy úgy érzem, nem tettem eleget, sőt rontottam is a helyzeten. Például hihetetlen bűntudat fog el, ha otthon felejtem vásárlásnál a vászonszatyrom, és kénytelen vagyok műanyag zacskót kérni a boltban, vagy nem találok épp szelektív kukát, és a rendes szemetesbe dobom a műanyag palackomat.”

A különböző válaszokat lejegyezte, majd a demonstrációkon használt tüntetőtáblák lazaságát alapul véve, spontán módon helyezte el a cipőkön. Az elkészült darabok a fiatal felnőttkor szimbólumaként is értelmezhetőek, a „felnőttes” megjelenés még magán hordozza a gyermeki én egyes darabjait, a szorongások pedig felszínre kerülnek.

„Szerettem volna olyan konceptuális, de hordható cipőket létrehozni, amik egyrészt fenntartható módon készültek, másrészt közvetítik a világ felé a klímaváltozással kapcsolatos gondolatainkat nemcsak a felvonulásokon, tüntetéseken, hanem a mindennapokban is.”

Kata számára kiemelten fontos volt, hogy újrahasznosított alapanyagokkal dolgozzon. A felnőtt létet, komolyságot szimbolizáló anyagokat (pl. bőr) túrkálókból szerezte be, az ezzel kombinált fiatalos, élénk színű csatok, övek, cipzárok pedig leharcolt gyerekcipők újragondolásából születtek.

A jövőben elképzelhetőnek tartja, hogy egyedi megrendelésre is készítsen ilyen cipőket, a megrendelő saját gondolataival, melyek beindíthatnak egy-egy hasznos eszmecserét viselő és a környezete között, vagy egyszerűen tudtunkra adhatják, hogy nem vagyunk egyedül a szorongásainkkal.

// /

Kata további munkáit kövessétek az Instagram oldalán!

Szerző: Gyöngyösi Eszter