Generatív betűk és egri szuperhősök – Borbás Marci portfóliója


Borbás Marci 2017-ben végzett a MOME tervezőgrafika mesterképzésén, azóta társalapítóként létrehozta a HAROM.studio-t, óraadó tanár a MOME-n, és őt választották 2019-ben az év pályakezdő tervezőgrafikusának az Arany Rajzszög pályázaton. Kíváncsiak voltunk, mi történt vele az egyetem után, hogyan alakult át a stílusa, lépett el az illusztrációktól a tipográfiai megoldások felé, milyen projekteken dolgozik, és hogyan alakul a stúdió élete.


Egri szuperhősök

2012-ben kezdett grafikát tanulni Egerben, eleinte nagyon illusztratív volt a stílusa. Egri szuperhősök címmel készített plakátot az Egri Vár Visszafoglalásának Napja alkalmából, és jelent meg munkája a 23+20 kiállításon a Stylewalker Day and Night-on.

Bebas-tam betűcsalád

Ezután kezdte foglalkoztatni a tipográfia. Első mókás és egyben megosztó projektje a Bebas betűcsalád átalakítása az inverz italic Bebas-tam betűcsaláddá. Ehhez stílszerűen készült egy sörcsomagolás is.

Talaj illusztrációs novella

Diplomamunkájaként a képregény műfajából kiindulva született a Talaj című illusztrációs novella, amelyhez a bátyja, Borbás Bence írta a történetet. Minden megszokott képregényes megoldást – mint a szövegbuborék vagy a Comic Sans – elvetett, ő maga rajzolta az összes betűt, beleépítve az illusztrációba, így lett nagyon intenzív és részletgazdag a végeredmény. Kiadtak belőle 150 példányt saját büdzséből, amely el is fogyott, jártak vele képregényfesztiválon, és jelölték őket az Alfabéta-díjra rövid képregény kategóriában.

„Ez az illusztrációs dolog jó mentsvár nekem, ebbe szeretek elmenekülni, és mindig is egyfajta safety zone-ként tartottam meg magamnak.”

Betű- és kiadványtervezés

Aztán jött a MOME mesterképzés, amely még inkább a betűtervezés felé mozdította el az érdeklődését. Készített arab és latin karakterekből ötvözött betűcsaládot, és ezekből adatvizualizációkat a migrációra, a kultúrák találkozására reflektálva. Ennek az időszaknak az eredménye az absztraktabb vonalat képviselő dadás projekt is, amelyet korábban itt mutattunk be.

Tialz moduláris betűkészlet

A szakdolgozatában később arra kereste a választ, hogy meddig funkcionál betűként egy betű és mikortól tekinthető már illusztrációs elemnek; egy gesztusnak vagy más grafikai stílusnak. Ebből kiindulva szeretett volna létrehozni egy olyan funkcionális, de játékos betűtípust, amelyben a felhasználónak is jut szerep. Így kelt életre a Tialz moduláris betűkészlet, amely iniciáléként is működik. 14 féle layer-rendszer építheti fel magát a betűt, és hogy ne csak egy sima layeres betűtípus jöjjön létre, minden modulnak van négy különböző értéke.

„150 betűt generáltam le magamtól, de ha az egész betűkészletet nézzük, mindegyiknek az összes layermutációját, és azok 4 modul-rétegének az összes variációját, akkor több millió karaktert létre lehet hozni.”

HAROM.studio

Egyetem után két cimborájával 2017-ben megalapították a HAROM.studio-t, ahol az ő grafikai és illusztrációs vonalát jól kiegészíti a kollégái webfejlesztő és fotós-videós tudása. Időközben egy negyedik területtel, a social media menedzsmenttel egészült ki a tevékenységi körük, ezenkívül bővült a csapat fotósokkal és grafikusokkal is.

Dolgoztak együtt többek között a MOME-val, Tom Patakival, a Sonyval, a Dürer Kerttel, a Zero Heroval, a debreceni MODEM-mel az Ezek lesznek a legszebb éveink? kiállítás plakátján. 2018-ban a stúdió megkapta a 15 éves Punnany Massif egész éves arculatát. A tavaly szeptemberben induló Totem Tribe poszt-pszichedelikus hatású, félig nonfiguratív, félig figurális arculata és plakátjai mögött is ők állnak.

Arany Rajzszög

A 2019-es Arany Rajzszög pályázaton Marci nyerte az év pályakezdő tervezőgrafikusa díjat, amelyre öt projekttel pályázott: a Made in MOME 2017-es évkönyvvel, a Magyar Formatervezési Tanács 2018-as éves jelentésével, a Totem Tribe arculatával, a KayakFirst kajak ergométer startuphoz készült arculattal és app designnal, illetve az Innoria nevű startupnak készült app designnal, amely egy fejpánttal mért agyhullámok segítségével össze tudja hasonlítani a különböző sportolók értékeit. Szeretett volna minél több olyan munkával pályázni, amit együtt, stúdiószinten csináltak, így az ötből kettő olyan, amit szorosan együtt terveztek meg.

„Annyira erős volt a felhozatal, hogy sokkal több embernek adtam volna még díjat. Számomra ez nyilván egy olyan mérföldkő, amit mindig is szerettem volna megugrani. Nem tudtam, hogy ez ebben az évben sikerül, csak szerettem volna összerakni egy erős pályázati anyagot.”

Jelenleg a Totem Tribe-os projekten szeret leginkább dolgozni, ahol olyan illusztrációs struktúrát találtak ki, ami sok műfajban működhet, és ezeknek a mutációit hozza létre a különböző koncerteknél és bulisorozatoknál, amelyeknél viszonylag szabad kezet kap; egészen terápiás jellegű számára ez az illusztrációs folyamat.

„Próbálom minden melómban meglátni a lehetőséget.”

Az Arany Rajzszög díj olyan plusz motivációt adott neki, hogy jövőre a MOME Doktori Iskolája keretein belül szeretne egy önálló projektet elkezdeni.

// /

Kövessétek Borbás Marcit INSTÁN  és BEHANCE-en! A HAROM.studio-t pedig a következő linkeken: WEB | INSTA | FACEBOOK!

Szerző: Márton Brigitta