Az Alföldről mesél Makláry Karina kötéskollekciója


Az Alföld sokunk számára a végtelen megtestesítője. Nem tolakodó, nem akar sokat mutatni, nem akar meghökkenteni, csak hömpölyög a maga semmijében. Makláry Karina textiltervező hallgató mégis az Alföldet választotta inspirációs forrásként.


,,Zemplénben nőttem fel, így újként hatott rám a táj térélménye, a fényviszonyok változása és a kedvenc Tisza-parti zsákfalum, Nagykörű környezete. Egyik oldalról az abszolút síkságra néz, ahol az ember saját magát, mint kiemelkedést éli meg. Az ember által hagyott nyomok izgalmas ritmust adnak, ez vetült a kötéseimre is.”

A kollekció egy részfeladat eredménye, ami során az alkotók szabad kezet kaptak – ez érezhető is a kötések témájában és a különleges megközelítésben is. Az elkészült darabok színvilágát a tervező gyerekkori rajzai ihlették, magukat a kötéseket ugyanolyan játékossággal alkotta meg, mint egykor rajzait. Ez az önfeledt szabadság nemcsak az elkészült munkákon, hanem a dokumentálásban is megjelenik.

,,Az elkészült lapokat visszahelyeztem élményeim forrásközegébe, ezzel létrehozva a párbeszédet az általam konzervált benyomás és a környezetből fakadó örök változó között.”

Karina idén diplomázik öltözéktervezés és kötöttanyag specializáción, diplomakollekcióját pedig a félév végi kipakoláson, illetve a jövő ősszel megrendezett MOME Fashion Show-n lehet majd megtekinteni.

// /

Konzulens: Kele Ildikó

Szakoktató: Pataki Márta

Szerző: Fodor Boglárka