Különös világ a mosógép túloldaláról


Egy animációs film elkészítése meglehetősen sok nehézséggel jár, hosszú út vezet az ötlettől a kész diplomafilmig. Molnár Eszter jelenleg A mosógépen túl c. diplomafilmjén dolgozik – ennek apropójaként beszélgettünk vele.


Eszterben meglehetősen korán, már az első félévben megfogalmazódott, hogy mi legyen későbbi diplomafilmjének alapötlete. Amikor az egyik kurzus során bevilágított tereket kellett fotóznia, próbaképp elhelyezett egy lámpát a mosógépbe is – ekkor kezdte el foglalkoztatni egy képzeletbeli utazás a mosógépen túlra. Az évek alatt aztán sokszor elővette ezt az ötletet: a műfaj, a karakterek, a történet sok változáson ment keresztül, míg végül eljutott arra a szintre, hogy hivatalosan is a diplomaprojektje legyen.

Nem vagyok annyira tudatos alkotó, hogy először megírjam a sztorit, és aztán mindent hozzáigazítsak.”

Először a film szereplőivel és szituációikkal kezdett játszani, végül ebből nőtte ki magát a történet is. A két fő karakterünk, a kislány és a cicája vezetik a nézőt a mosógépen túli aranyos, de groteszk helyre, ahol számos kalandban lesz aztán részük. Számos kalandos kihívásban Eszternek is része volt, legyen az a karakterek gyárthatósága, a projekt megvédése egy-egy konzultáción – hogy a saját munkáját illető kételyekről ne is beszéljünk…

Nem azt mondom, hogy sikerült minden akadályt leküzdeni, vagy nem buktam el sok szempontból, de úgy hiszem ezek fontos bukkanók voltak. Sokat lehet belőle tanulni.”

Kedvelt témái közé tartoznak azok a fiktív világban játszódó történetek, amik a karakterekre és megismerésükre helyezik a hangsúlyt – nem véletlen, hogy diplomafilmjének egyik legnagyobb inspirációja a Masaaki Yuasa által rendezett Kaiba sorozat volt.

Az életben szinte minden hatással van az emberre, egy beszélgetés a barátokkal, mások szuper cuccai, zene, meg úgy bármi, ami inspiráló.”

Korábbi munkái közül a Kegyelem c. rövidfilmjével találkozhattunk már, esetleg a We Love Budapestnek készített Tündérek a budai hegyekben kisfilmjével. A jövőre nézve még nincsenek lefixálva tervei, de hosszabb távon szívesen venne részt nagyobb projektek elkészítésében is, legyen az sorozat vagy egész estés film.

// /

Eszter további munkáit INSTAGRAM & TUMBLR oldaláról érhetitek el

Szerző: Pittmann Kornél