Önfeledt kísérletezés Párizsban


Harmadéves formatervező hallgatóként Harkai Alexa a tervezési feladatok szigorú menetéhez volt eddig szokva: problémamegoldás, funkció, gyárthatóság. A Párizsban töltött féléve során az École Nationale Supérieure du Création Industrielle falai között lehetősége nyílt arra, hogy kalandozzon és felfedezze a tervezés kötetlen módjait – a kint készült munkáiból láthattok egy összeállítást.


Szövésminták

Egy rövid szövés gyorstalpaló után születtek az első textiles kísérletek. Alexa a laptopjába mintákat programozott be, amit rákötött a szövőgépre. Különösebb terv nélkül választott ki többféle színű, méretű, anyagú fonalakat, hogy aztán azok változó léptékben kiadjanak egy neki tetsző egyveleget.

Studio Project

A szemeszter kedvenc feladata teljesen más jellegű gondolkodás igényelt, mint amihez Alexa eddig szokott. Hétköznapi tárgyakat (kábelek, tükör, vonalkód, színes papír) mozgatott szkennelés közben így konvertálva 2D-be az amúgy 3D-s tárgyakat, a képeket ezt követően kinyomtatta, végül pedig a digitális festményeket egy régi írásvetítőn prezentálta – így idézett elő egy újabb „dimenzióváltást”.

Réparation

Szintén egyhetes meló volt a Réparation című projekt, aminek keretein belül bármit lehetett csinálni, egy megkötés volt csupán: az alkotásnak rímelnie kellett az előre megadott címre. A fast furniture és az fenntarthatatlan fogyasztási szokásainkra válaszul született meg a szék pár: Dóra és András. A székek Párizs utcáira voltak kidobva, Alexa onnan guberálta őket, antropomorf formáival és emberszerű testhelyzeteikkel hívja fel a figyelmet a tárgyak sorsszerű életútjaira.

Espace Bertrand Girmont

Az utolsó projekt egy párizsi galéria, az Espace Bertrand Grimont felkérésére készült. Egy látványtervvel kellett előállni, ami mentén fel lehet frissíteni a galéria enteriőrjét. Alexa kurátori koncepciójának lényege a tudatos térszervezés volt a fény és egyszerű alakzatok segítségével, amik intuitív módon irányítják a kiállításra látogatókat.

// /

Alexa további munkáit megtaláljátok az INSTAGRAM & BEHANCE oldalain

Szerző: Menyhárt Réka