A karantén kifutója: Quarantine S/S20


A Quarantine S/S20 két divatkutató projektje, ami néhány hete indult útjára az Instagramon. A COVID-19 világjárvány terjedésének okán megváltoztak valamennyiünk hétköznapi szokásai, a szociális interakció megszokott formái átalakultak, amelyek az öltözködésre is hatással vannak. A nyitott archívum szellemi szerzőit kérdeztük a projekt létrejöttéről, lényegéről, valamint a kezdeményezés távlati terveiről.


A két divatkutató, Domoszlai-Lantner Doris és Kormos Anna Zsófia egy közös beszélgetése során született a nyitott archívum ötlete, mely elmondásuk szerint:

„egy azonnali és reflektív válasz, eddig a divatiparban nem tapasztalt szituációra.”

Domoszlai-Lantner Doris New Yorkban élő archivista és történész, mesterszakos tanulmányait a Fashion Institute of Technology-n végezte. Olyan jelentős nemzetközi tudományos platformokon publikálta kutatásait, mint a Vestoj és a Fashion Studies Journal, illetve a Brill Kiadó gondozásában megjelent Engaging with Fashion: Perspectives on Communication, Education and Business című kötetben is szerepel könyvfejezettel. Kormos Anna Zsófia Budapesten élő freelancer divattervező és stylist. Kutatásai a divatiparban zajló innovációkra, a trend forecast szerepére, az intelligens öltözékek vizsgálatára, a Femtech szegmensére irányulnak, és jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Doktori Iskolájának hallgatója. 2012-től hat éven keresztül a Thefour márka tervezője, majd 2019-től a New York-i DAEZ eco-conscious streetwear márka munkatársa lett. 2020 februárjától egy menstruációs fájdalmat csökkentő okos ruha fejlesztésén dolgozik, amely az egészségügyi funkció mellett a design és testtapasztalat fontosságára szintén felhívja a figyelmet.

Látható tehát, Doris és Zsófia különböző irányból közelítenek a divathoz, a home office jelentős részét azonban mindketten egyszerű melegítőben és kényelmes ruházatban töltik, néhány naponta viszont felöltöznek “utcai ruhába” és még egy kis smink is felkerül.

„Divatkutatók vagyunk, akik a divatot eltérő, de egymást kiegészítő módon közelítik meg. A projekt egy beszélgetés eredményeként született abból a kérdésfeltevésből, hogy mit csinálunk és viselünk a COVID-19 járvány időszaka alatt. Mindketten megjegyeztük, hogy nagy részben melegítőben és kényelmes otthoni ruházatba öltöztünk, de néhány naponta kisminkeljük magunkat, és felöltözünk úgy, ahogyan általában szoktunk, hogy legalább ideiglenesen normálisnak éljük meg a helyzetünket.”

– meséli Doris és Zsófia.

A Quarantine S/S20 egy folyamatosan épülő közösség. A projekt egy közösségi és nyitott archívum, melynek célja, hogy világszerte elérhető legyen. A projekt viszonylag egyszerűen működik: Doris és Zsófia a Quarantine S/S20 Instagramján üzentben vár egy portrét és egy egészalakos fotót a karantén-viseletről, valamint néhány sorban összefoglalt gondolatot, melyben a képek küldője elmondja, hogy miért a választott ruhákat, kiegészítőket viseli az otthon töltött napok alatt.

„Nem pusztán egy vizuális gesztusról szól, hogy mit viselünk, hanem kíváncsiak vagyunk a miértre is, hogy mi egy-egy esetben az indíttatása a kiválasztott ruhadarabnak. Izgalmas látni, hogy ki milyen módon éli meg a mindennapi rutinnak számító öltözködést. Van, aki számára leegyszerűsítve kényelmesebb, van, aki pedig izgalmas keretek nélküli kihívásnak látja, vagy új szerepek kipróbálásának tartja.”

A projekt három hete indult, és nap mint nap egyre több tartalmat kapnak a szerzők. Egyre több az olyan beküldő, akit személyesen nem ismernek, mely szintén mutatja a projekt folyamatosan növekvő népszerűségét. A világ különböző részéről érkeznek a képek és gondolatok:

„A COVID-19 globális jelenség, így egyszerre mindenhol az aktuális kérdésekre keressük a választ. Izgalmas látni, hogy a húszon-harminc éves korosztály mellett idősebb lelkes követőink is vannak.”

A Quarantine S/S20 milyen jövő előtt áll? Az összegyűlt anyag milyen új formában lesz majd a járvány után elérhető? – Ezeket is megkérdeztük Doristól és Zsófiától, akiknek természetesen már erre is van kész tervük; egy kiadványt szeretnének létrehozni:

„Ha a lockdown véget ér, szeretnénk egy kiadványt létrehozni a legizgalmasabb öltözékekkel és személyes tartalmakkal. Számos teóriát olvasni arról, hogy a vírus milyen strukturális átalakulásokat fog hozni a divatiparban, így szeretnénk megtartani a platformot, hogy szakmailag izgalmas párbeszéded folytassunk a jövőben is.”

A projekt a divat és a közösségi média erejét és eszközeit kapcsolja össze, azok segítségével platformot biztosít a saját öltözködésünkre való nyilvánosabb reflexióra. Ti milyen ruhát vesztek fel egy Zoom-partyra és miben kezditek a hétfői home office reggeleket?

// /

A projektet itt tudjátok követni: INSTAGRAM & WEBOLDAL!

Szerző: Lengyel Zsanett