“A munkáimban is valahol a honvágyat próbálom kezelni”


A népművészet témaköre örök inspirációforrás: Perecz Annabella is innen merítetkezett mesekönyve tervezésében. A történet egy klasszikus elbeszélés egy lányról, akinek egy átok miatt kell elhagynia párját. A mese állatok főszereplésével, valamint a népmesékből ismerős motívumokkal lett megalkotva.


Bella egyértelműen vonzódik a természethez és az állatokhoz, ám saját bevallása szerint a népművészet és a népmesék csak az utóbbi években kezdték el érdekelni.

“Tiniként átestem pár korszakon, amikor lefoglalt a rockbandák iránti rajongás meg a hajam növesztése, így a munkáim is egészen mások voltak.”

A legnagyobb változást mindenképp az hozta munkáinál, amikor családjával 17 éves korában lakótelepről egy parasztházba költöztek. Ekkortájt fogadtak örökbe egy fekete mudi kutyát is, ami nagyban inspirálta a későbbi könyv szereplőjét is: Samut, a birkapásztort.

A Ha felkel a hold című mesekönyv kétségkívül legérdekesebb része a rajzok, pár hónapja én magam is megvásároltam, hogy jobban elmerülhessek a részletekben. A klasszikus népmeséket idéző történetet vízfesték-illusztrációk kísérik, amikre nagy hatással volt a skandináv, orosz, illetve a magyar népművészet.

“Szeretem benne azt az esetlenséget és véletlenszerűséget, amit digitális eszközökkel nem lehet leutánozni.”

Azonban a legnehezebb feladat mégsem az illusztrációk, hanem a konkrét mese megalkotása volt. Annabella ezelőtt sosem írt komolyabb történeteket, így külön kihívás volt számára a verses forma, ami végül tökéletesen kiegészítette a tündérmese hangulatú illusztrációkat.

Bella emellett jó pár hasonló témájú gifet is elkészített a projekthez, amit temérdek más mozgó anyaggal együtt a “pereczke” nevű Giphy-profilján, illetve Instagram-storyban is megtalálhattok. Elmondása szerint hihetetlen löket volt számára felfedezni a gifek világát, hiszen az animáció tekintetében eddig csak kisfilmeken dolgozott, ahol már egy félperces anyagnál is rengeteg munka akad.

Jelenleg a Misina Természet- és Állatvédő Egyesületnek készít egy rövid reklámfilmet, ahonnan a könyv főhősét adó kutyát is örökbefogadták. Előző munkái közül első stop-motion animációja az, amire különösen büszke, ezt ITT tekinthetitek meg.

// /

Annabella további munkáit INSTAGRAM és GIPHY profiljain is követhetitek. Ha netalán használni akarnátok valamelyiket, mindenképp tageljétek be @pereczke néven, hogy láthassa!

Szerző: Pittmann Kornél