De_formált mindennapok


Hétfő, kedd, szerda, csütörtök, péntek, szombat, vasárnap, hétfő, kedd, szerda, csütörtök, péntek, szombat, vasárnap, hétfő, kedd, szerda, csütörtök, szombat, szombat, vasárnap, hétfő, szerda, kedd, csütörtök, péntek, szombat, péntek, hétfő, szombat, vasárnap, kedd, szerda, csütörtök… régóta összefolynak a napok, és ha a falra szögelt kalendáriumtól vagy a Windows naptártól kiszárad, esetleg tikkel már a szemünk, akkor szerencsére van izgalmasabb alternatívája is annak, hogy megpróbáljuk tartani a lépést. A de_form stúdió grafikusaitól mindennap számíthatunk egy jellegzetes emlékeztetőre.


A de_form days egyszerre játék, tipográfiai kísérlet és karanténterápia. Demeczky Nóra és Déri Enikő több mint 40 képet töltöttek már fel a projekt Instagramjára. Minden egyes nap önálló, jól felismerhető karakterrel bír; az instás négyzetháló és a következetes lila-szürke színvilág pedig összetartja a sorozatot. A grafikusduó a karanténban töltött napoknak egyfajta dinamikus arculatát hozza létre, ami az önként vállalt megkötések ellenére is sok tervezői szabadságot megenged.    

„Olyan ez, mint a börtönben húzni a strigulákat” – mondja Enikő. Telnek a napok: egyik kép jön a másik után. Az éppen aktuális betűkaraktert egyszer Nóra, egyszer Enikő tölti fel. Ahogy a stúdió valamennyi projektjében, itt is egymást kiegészítve dolgoznak. Ráadásul egymásnak is meglepetést tudnak okozni; a de_form days úgy működik, mint egy „adventi naptár”: a legtöbb esetben az alkotók sem tudják előre, hogy mivel rukkol majd elő a másik. 

„Sokszor azért tudjuk csak rávágni, hogy kedd vagy épp szerda van, mert az adott nap grafikáját fel kell töltenünk. A karantén előtt volt egy megszokott viszonyunk a napokhoz: a pénteket vártuk, a hétfő mumus volt. Ez most egy kicsit felborult: mi például kevésbé utáljuk a hétfőt, és a többi napnak is szeretnénk új arcot adni.” 

A de_form stúdiójában egymást követik tehát a strigulák, miközben grafikai véletlenszerűségeket és nem kevés fantáziát is belecsempésznek a monotonitásba. Ez a programozott váratlanság; a jól definiált rendszeren belüli kreatív kilengések nemcsak a mostani sorozatukra, de a legtöbb munkájukra jellemzőek. Gondoljunk a Design Hét Budapest számára tervezett 2017-es és 2018-as arculatokra, a Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonjához készített „hullámzó” grafikai készletre, a Pannonhalma városarculatra, a 3 éve futó UH Fest kollabjukra, vagy a szerelemprojektnek számító, illusztratív Tigris a múzeumban sorozatra. A de_form vizuális nyelvének egyik legszembetűnőbb sajátossága a feszes rendszereken belül megvalósított játékosság.

A stúdió körül a mostani projekten kívül sem állt le az élet. Sok minden újraindul, a lemondott események miatt megakadt munkák kezdenek visszatérni. „Az emberek már számolnak a folytatással” – mondják. És, hogy mi lesz a de_form days sorsa, ha már nem kell strigulázni? Lehet, hogy valamilyen formában ez is kikerülhet majd a falra.  

// /

de_form days INSTA! | de_form WEB! | de_form INSTA!

Korábbi cikkünket a hazai kísérleti tipográfiáról ITT olvashatjátok!

Szerző: Schneider Ákos