Személyes koordináták: a cipőtől a pufidzsekiig


Élményeink, tapasztalataink befolyásolnak, így értelemszerűen kötődünk a tárgyakhoz, melyek ismerős érzéseket keltenek bennünk. Kaviczki Vanda öltözékdarabjai rendkívül személyes módon tisztelegnek a természet előtt.


Vanda mindig is művészeti pályára készült, jelenleg a MOME textiltervezés MA szakán tanul és OKJ képzésen fejleszti tovább technikai készségeit. Szerelme a cipőtervezés, ötleteiben fontos szerepet kap a tudatos anyaghasználat.

Hibákban rejlő szépség

Diploma-kollekciójához a Magyar Nemzeti Galéria egyik festményéből merített inspirációt. Kutatása során felfedezte Lóránt János Demeter groteszk, falusi mozzanatot ábrázoló képét, és magára ismert a kép humoros, mégis mély mondanivalójában. Az állatokhoz fűzött szeretetét emelte ki a tervezés során. Vanda vidéken, az állatok és a természet közelségében nőtt fel, mely mai napig fontos igazodási pont számára, édesapja kárpitosműhelyében már gyermekkorában kapcsolatba került a különböző anyagokkal, bőrökkel.

„Mostanában elterjedt a vegán- és különböző műbőrök, műszőrök divatja, ugyanakkor nagyon sok natúr anyag kerül hulladékba. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy igenis vásároljunk valódi bőrtermékeket, de tanuljuk meg, hogy az állatbőr komoly érték, melynek feldolgozása tervezői felelősséggel és tisztelettel jár.”

Ennek a tervezői tudatosságnak a jegyében tervezte meg 12 darabból álló cipőkollekcióját sérült, a ruházati ipar által selejtesnek ítélt bőrdarabok felhasználásával. A klasszikus, elegáns cipőformák átengedik a hangsúlyt az anyag hibáinak, természetes vonásainak különlegességére terelve a figyelmet.

„Úgy gondolom, a cipőt gyakran lebecsülik, bár az egyik legfontosabb ruházati cikkünk. Sokan nem figyelnek arra, hogy milyen cipőt is hordanak, pedig nemcsak társadalmi tudatosság szempontjából fontos a jó minőségű cipő, hanem az egészégünk megőrzéséhez is nélkülözhetetlen a megfelelő darab kiválasztása.”

Számára a cipő nemcsak mint divatcikk, de mint művészeti tárgy is a szabad kifejezés lehetőségét nyújtja, mely magas technikai elvárásokkal párosul. Jelenleg is egy cipőkollekción dolgozik, melynek tervezésében a modern nő szépségideáljára reflektálva használja fel a hibákban rejlő vonzerőt, újra bizonyítva azt, hogy a divatcikk a társadalmi kritika eszközévé válhat.

Szegedi papucs újragondolva

Kilépve az egyetemi közegből a „szegedi papucs” újratervezésére kiírt pályázaton harmadik helyezést ért el. Az eredeti lábbeli különleges formájának adottságait emelte ki, ugyanakkor egyedi stílusjegyekkel ruházta fel, melyek a bőr térbeemelésével jöttek létre. Vanda itt is ügyelt arra, hogy minél természetesebb darabokat készítsen, így valódi bőrrel és fatalppal dolgozott.

„A papucsot felvarrása után kifordítják. Az ez által létrejövő különleges ívet szerettem volna kihangsúlyozni; a hímzés elhagyásával egy stilizált, modern formát létrehozni.”

Google Earth

A cipőtervezés mellett másik szerelme a mintatervezés, itt is megtalálja mondanivalója számára a megfelelő kifejezésmódot. Egyetemi feladat kapcsán jött létre egyik szerelemprojektje, a Google Earth témájához tervezett kabátkollekció. Vanda itt is a természet felé fordulva választotta ki a domborzati térképek motívumait, különösen a térkép és tipográfia kapcsolata keltette fel érdeklődését. Egy olyan, hat darabból álló mintakollekciót hozott létre melynek központi elemeként szülővárosa, Mór betűit használta fel úgy, hogy azok a domborzati struktúrát idézzék.

A kabáttervezés Vandát kihívás elé állította, hiszen ő mindenekelőtt kiegészítőtervező, mintadarabját folytonos tanulási folyamat során alkotta meg. A kabátok pufi stílusa, steppelése – melynek különlegessége, hogy nem követ geometriai formákat, ezáltal megidézve a természet szabálytalanságának érzetét – a domborzathoz fűződő érzelmeit idézik. A Pegman figura minden darabba való becsempészésével humorral gazdagította designját.

Vanda különböző projektjeiben visszatérnek a finom és elegáns gesztusok, ugyanakkor a sokrétegű, körültekintő tervezői attitűdöt testesítik meg, és a társadalmi felelősségünk újraértékelésére bíztatnak.

// /

Google Earth | Konzulensek: Balázs Viola, Tomcsányi Dóri | Fotó: Tóth Emese | Modell: Rozsnyai Kincső | Styling: Dobra Anett

Hibákban rejlő szépség | Konzulensek: Bráda Judit, Szilágyi István | Fotó: Tóth Emese | Modell: G.Szabó Sarolta

Szegedi papucs | Konzulens: Bráda Judit

Vandát Instagramon ITT tudjátok követni!

Szerző: Vági Zoe