Egy retrofuturista portfóliója


Kiss Botond Levente eredetileg animációt tanult, jelenleg formatervező szakos, ahol járműtervezést hallgat, valamint egy építész irodának is dolgozik. Habár mindhárom területen egyszerre igyekszik helytállni, cikkünkben animációs portfóliójának legjobb elemeit vesszük górcső alá.


Animációs vizsgamunkája egy számítógépes játék elkészítése volt, főhőse a Permetező, aki egy olyan párhuzamos univerzumban él, ahol káposztákat kell megvédenie a mutáns csigáktól. Vannak benne pozitív és negatív szereplők, egyre nehezebben teljesíthető szintek – és persze saját karaktertervek is.

Botond készítette a látványvilágot, az animációt, egy programozó pedig magát a játékot tette működőképessé, neki szintén ez volt a vizsgamunkája. Mivel nem rendelkeztek nagy tapasztalattal a játéktervezés terén, ezért próbáltak minél egyszerűbb játékmechanizmust választani – végül 3 pálya készült el, amiből kettő be is járható.

„A zombis játékokat a legegyszerűbb leprogramozni; futkorászik a karakter, és arra megy rá az ellenség. Félig 3D, félig digitális rajzzal csináltam, kicsit olyan, mintha az egész a 70-es években készült volna. Egy retrofuturista vonalat próbáltam hozni. Moebius, a francia képregényrajzoló inspirált, nagy hatást gyakorolt rám. Szeretem a retrofuturistákat, gyűjtögetek mindent tőlük, amit csak lehet.”

A retrofuturizmus egy olyan megközelítés – elsősorban a művészet és design összefüggésében –, ami az egykori sci-fi jövőábrázolások világából merítkezik. Egyszerre érződik benne a hatvanas, hetvenes évek retró hangulata, illetve az elképzelt jövő high-tech valósága. Habár az építészet vagy éppen a divat területén is létező jelenség, meghatározóan mégiscsak a videójátékokhoz kötődik.

Botond a főhős Permetezőből egy stop motion bábot is készített – a 3D nyomtatott testben drótváz fut, ami segít pozícióba helyezni a bábot.

„A nagy stúdióknál, mint például a Laika Staudio vagy az Aarmand Animations, olyan precíz a bábok csontváza, mint egy óramű. Mindez egy rettentően költséges folyamat. Van egy olyan sejtésem, hogy ma már lehetne olyan 3D-s animációt csinálni, ami el tudná hitetni az emberekkel, hogy stop motion.”

Szabadidejében régi 3D-s repülő- és hajómodelljeit dolgozza újra, amiket egy elfeledett pendrive-ján talált. Renderelés után továbbgondolja őket, majd digitálisan hozzáfest pár dolgot, így a régi munkái sem vesznek kárba. A futurista témák visszatérnek.

// /

Botond további munkáit az ARTSTATION & YOUTUBE oldalakon találjátok

Szerző: Kormos Anna