Feszültség nélkül – Komán Kitti sketchbookjának lapjai


Külső szemlélőnek minden sketchbook varázslatos tud lenni. Kinyitja az ember egy véletlenszerű helyen, átlapozza, és megdöbbenésére csupa jó dolgot talál benne. Persze belülről ezt a művész egészen máshogy éli meg. Komán Kitti felvállalja, hogy szabad egy füzetben elrontani is dolgokat, hisz csak ezáltal fejlődhet az alkotó. Cikkünkben persze nem a kevésbé sikerült, hanem a legjobb rajzaiból válogattunk.


Valahányszor szabad ideje akad Kittinek – egy unalmas órán ül, a buszra vár, vagy csak kedve támad hozzá – felcsapja sketchbookját, és szabadon elkezd rajzolni. Mert a legfőbb elv nála az, hogy minél kevesebb feszültséggel tudjon minél frissebb rajzokat készíteni. Ha az ember nem veszi túlságosan komolyan a sketchbookba való rajzolást, akkor sokkal kötetlenebb oldalakat kaphat, amiből pedig mi magunk, a nézők is közelebbről megismerhetjük az alkotót.

“Sokszor van, hogy egy egész füzet tele van rossz rajzokkal, de pont emiatt a legjobb cuccaim is itt szoktak megszületni, mert nincs bennem görcs, hogy ezt most ki látja.”

Kimeríthetetlen inspirációforrás jelentenek számára Mikkel Sommer, Victoria Vincent vagy Molly Fairhurst rajzai, ám Kitti stílusán csak nyomokban érezhetőek ezek a hatások. Bár rajzain látszik a sokirányú érdeklődés és kísérletezés, így is kitűnik saját stílusa, amit a markáns vonalak és a szabad formák különös kettőssége jellemez.

Témáiban ritkán válogat, bármit lerajzol, ami valamilyen szinten megmozgatja őt – legyen az egy ember vagy bármilyen más élőlény furcsa pózokban, különös események vagy félmondatok, amiket idegenektől hallott. Technikája hasonlóan változatos, legszívesebben fekete filccel dolgozik, de más napokon akár zsírkrétát, vízfestéket vagy aquarellt is szívesen kezébe vesz. Még ha nem is annyira profi ezekkel az eszközökkel, nem veszi túl komolyan a dolgot, így sosem lesz gond abból, ha esetleg nem úgy sikerülnének a dolgok, ahogy eltervezte.

“Fekete tussal is szeretek dolgozni; nagyon izgalmas dolgokat lehet vele csinálni, de azért a táskámba nem mindig merem tenni, csak ilyen veszélyesebb napokon.”

Kitti ezen kívül rengeteget rajzol digitálisan is, ahol méginkább előtérbe kerülnek a szabad, de határozott vonalak és az erős színek. Nemrég fejezte be egy iskolai projekt keretében dialógfilmjét, ami egy, a Szomszédokból kiragadott hangot elevenít meg teljesen új kontextusban – Kerei adótanácsos sikertelen udvarlási kísérleteit festi le a kígyók királynőjével szemben.

// /

Kitti munkáit követhetitek Instagram és Tumblr oldalán is

Szerző: Pittmann Kornél