Építészeti látványtervek a MOME frissdiplomásaitól: az óvodától a Mars-kolóniáig


Az előző évek hagyományát követve idén is bemutatjuk nektek a pályakezdő építész-generáció legfrissebb koncepcióit. Rendhagyó módon virtuális védéseket láthattunk a Moholy-Nagy Művészet Egyetemen, ahol az Építészeti Intézet diplomázói nemcsak a felvetéseikkel és tervrajzaikkal, de a látványterveik képi világával is megfogtak minket. Kétrészes cikkünkben ezekből válogatunk. Az első részben szó esik űrépítészetről, láthattok erdei iskolát, óvodát, nevelőintézetet, és egy inkubációs házat is. Ami összeköti ezeket a terveket, az a közösségépítés igénye.


Papp Nikolett: Nivegy-óvoda

A közösségi szerepvállalás és az építészet kölcsönhatásaira hívja fel a figyelmet Papp Nikolett óvoda-koncepciója. Ösztönözhetünk-e helyi összefogást építészeti beavatkozások által? Ez a kérdés jelentette a tervezés kiindulópontját, amely a Nivegy-völgyben fekvő Szentantalfára összpontosított, ahol a térség egyetlen óvodája található. Öt település lakosságának jelent érintkezési pontot ez az intézmény, amit Papp Nikolett a népességnövekedést szem előtt tartva új épületegyüttessel támogatna meg. A három egységből álló óvodaterv a gyerekek, a nevelők és a szülők térhasználatát veszi figyelembe, az épületek pedig négy különböző minőségű udvart tagolnak.

Kéri Julianna: Speci

Kéri Julianna fejlődéslélektani, pedagógiai és intézménytörténeti szempontok mentén vizsgálta a társadalom peremére szorított fiatalkorúakkal foglalkozó nevelő, „javító” és büntető intézményeket. A kutatás alapján olyan nagyvonalú és rugalmas épített környezet kialakítására tett javaslatot, amely elősegítheti a progresszív pedagógiai gyakorlatok beágyazását, a kísérletezést és a közösségépítést. A Speci valódi “minitársadalomnak” ad otthont, amelyben az elő- és utógondozásban érintettek is megjelennek, a gyermekközpontúság mellett pedig az itt dolgozók térbeli igényei is láthatóvá válnak. A hierarchikus berögződések helyett egy szolidaritásra építő, integrált modell rajzolódik ki a terveken.

Shakaki Adham: Habitat on Mars

Shakaki Adham a spekulatív designnal rokonítható tervezői alapállást vett fel, amikor lakhelyet tervezett a Marsra. Víziója az első marsi telepesek érkezéséről szól; az általa kidolgozott ház ennek a maréknyi embernek nyújtana otthont a jövőben, több millió kilométerre a Földtől. Az épület helyi alapanyagokból és az űrmisszió hulladékaiból, 3D nyomtatással készül. Ahogy a műleírásban olvashatjuk: “a lakhely tartalmaz zsilipkamrát és nyomáskamrát, közös helyiséget, alvóhelyiséget, meditációs és étkezési teret és egy laboratóriumot. Egy kis erdő kerül hozzácsatolásra az egységhez, amikor a következő egységet elkezdik kinyomtatni. A középen található erdőn a két kolónia fog osztozni, és kialakít egy közösségi és mezőgazdasági társadalmat az óriási, természetes fénnyel rendelkező téren. Emellett veteményesként is fog funkcionálni zöldségek és gyümölcsök termesztésére. Évekkel később az egyes kráterek a Mars társadalmának alapkövei lesznek.”

Székely Dávid: Co-housing Esztergomban

Az ideális közösségi lakóhely paramétereit kereste Székely Dávid mestermunkájában. Olyan co-housing tervet dolgozott ki, amely a tulajdonosi telekfelosztás helyett egy fenntartható, környezettudatos és közös használaton alapuló rendszert tár elénk. Az itt lakók aktív szereplőként vesznek részt a közösségépítésben, és egymást támogató működési modellt valósítanak meg. A koncepció szerint az Esztergom belvárosához közel eső tömb ezt az életmódot segíti elő.

Kovács Gréta: Erdei Iskola

Kovács Gréta balatonakarattyai erdei iskolája nemcsak önmagában áll, hanem egy oktatási hálózat része. Az erdei iskolák programjában maga a természet válik pedagógiai színtérré; ilyen módon terelik a gyermekek figyelmét a környezetismeret és a fenntarthatóság kérdései felé. A kialakított térstruktúrák is ennek a célnak a megvalósulását szolgálják, az építmény pedig nem értelmezhető a környezete nélkül. Kint és bent határai elmosódnak. Ráadásul a tervezett szerkezeti rendszernek köszönhetően az épület rugalmasan alkalmazkodhat a különböző adottságú helyszínekhez és a változó felhasználói igényekhez.

Fekete Áron: Goldberger

A Goldberger Textilgyár régi épületét gondolta újra Fekete Áron, és egy olyan inkubátorház terveit fektette le, amely elsősorban a kisiparosokat és a tervezőket célozza. A fentebb ismeretetett tervekhez hasonlóan itt is megjelenik a közösségépítés igénye: az egyéni munkavégzésen túl egy kollektíva szerves részeként kezeli a felhasználókat. A koncepció három részegységből – egy műhelyházból, egy inkubációs házból és egy belső udvarból – épül fel. A tervezés középpontjában az utcafronti és a belső udvari homlokzat visszaállítása és az épület centrális magjának kidolgozása állt. A terv a működési modell szempontjából olyan intézmények közé sorolható, mint a Heinrich Alkotói Szint, a Gólya Közösségi Ház és Szövetkezeti Presszó vagy a Jurányi Inkubátorház.

// /

A MOME virtuális diploma-kiállítása július 26-ig tekinthető meg ITT! 

Szerző: designisso