Építészeti látványtervek a MOME frissdiplomásaitól: alternatív iskolától a zarándokszállásig


A korábbi évek szokását, illetve az előző részt folytatva idén is bemutatjuk a végzős építész hallgatók mestermunkáit. A második merítésben szereplő terveket is meghatározza egyfajta szociális gondolkozás, a közösségépítés igénye – ezúttal alternatív iskola, zarándokszállás, a fenntarthatóság jegyében készült raktárépület, technika-komplexum, valamint egy irodaépület vízióját láthatjátok.


Arany Anett: Alternatív Iskola

A reformpedagógiai mozgalmak köréből hiába nőttek ki sikeres intézmények, javarészt kis létszámú tanulócsoportokként, mikroiskolákként indultak – ebből adódik, hogy az épületek kiválasztását inkább a kényszerhelyzet és a leleményesség határozta meg, mintsem az oktatási rendszer által támasztott elvárások. A Szegeden található Peregi-malom műemlék jellegű épülete régóta üresen áll, az alkotó elképzelése szerint ebben a környezetben minden olyan téri helyzet adott lenne, amelyben szabadon lehet újfajta pedagógiai módszereket alkalmazni. Az iskolában 30-40 gyerek – differenciált tanulási terekben – gyarapíthatná tudását első osztálytól a hatodikig.

Horváth Rebeka: Zarándokszállás Spanyolországban

A zarándokszállások alapvetően három csoportba sorolhatók: egyházi, privát és állami – Rebeka a harmadik típus újragondolását tűzte ki céljául. A mestermunka specifikusan a spanyolországi El camino del Norte 830 km-es zarándokútjára fókuszál, egyúttal olyan rendszerszerű problémákra is reagál, mint például a nyári csúcsidőszakban jelentkező szálláshiány. A turisztikai kérdések mellett fontos szempont volt a változatos helyszínekhez való adaptálhatóság, nem utolsósorban pedig a lokális igények kielégítésének képessége is.

Tasnádi Gergely: Eldorado – Urban Mine

A mestermunka programja az újrahasznosító tevékenység – városi szövetbe történő beillesztésén keresztül – szemléletváltását célozza. Gergely a bulinegyed több száz vendéglátóipari egységében termelődő, helyben újrahasznosítható hulladék felhasználási területeit kutatja. Tervét egy tűzfalak által határolt passzázson képzeli el a Kis Diófa és Csányi utca között, itt helyezkedne el a három fő egység: az újrahasznosító műhely, egy rövidtávú lakhatást biztosító lakóegység, valamint a közönségforgalmi terek.

Fodor Zsófia: TECH-blokk

A tócóskerti lakótelep demográfiai összetétele a városi átlaghoz képest mindig is fiatalabbnak bizonyult, többek között ezért is hoztak létre nyolc oktatási intézményt a lakóközösség számára. Ezek az építészeti egységek a telep középső részén helyezkednek el, így szervezik maguk köré a terület közösségi életét. Zsófia olyan tereket álmodott meg, amik a meglévő oktatási rendszert egészítik ki négy modul szerint: épített környezet és tárgyalkotás, háztartás-ökonómia és életvitel, kertészet, illetve modellezés és tárgyalkotás. A TECH-blokk helyet teremtene a következő generációknak az anyagokkal, formákkal és téri helyzetekkel való kísérletezésre – játszótér és laboratórium.

Nadeem Iqraa: Irodaház

Az irodai munkavégzés kétségtelenül új perspektívába helyeződött az elmúlt években – más és más építészeti helyzetek és elvárások merültek fel. A Nyáry Pál utcába szánt épület térszervező logikája az integráción alapul, ezen keresztül számos különböző igény egyszerre tud megvalósulni. Habár a koncepció három fő egység – kooperatív, kiszolgáló és kapcsolódási zónák – szerint lett elgondolva, mindvégig meghatározó maradt, hogy a különböző zónák ne legyenek élesen elhatárolva egymástól, inkább egy összefüggő szövetet képezzenek. A szociális élet kialakulását – a közös munkavégzésen túl – fitneszterem, gyermekmegőrző, büfé és tetőkert biztosítja.

// /

Az előző részt INNEN éritek el, a TECH-blokkról szóló cikkünket pedig INNEN!

A MOME virtuális diploma-kiállítása július 26-ig tekinthető meg ITT! 

Szerző: designisso