Best of Grafika – Moduláris betűtípus, Breuer Marcell doboz és pszichedelikus installáció


A Tervezőgrafika Tanszék által 2019-ben alapított Best of Grafika díjat a szemeszter kiemelkedő teljesítményét nyújtó alap- és mesterképzős hallgatói kapják a tanszék közösségének döntése alapján. A díj súlyát növeli, hogy a nyertesek munkáit magasan jegyzett díjpályázatokra nevezik, ezzel segítve a hallgatók bekapcsolódását a nemzetközi szakmai közéletbe. Rövid cikkünkben az első két díjazott tervező – Fazekas István és Vásárhelyi Áron – munkáit mutatjuk be.


Vásárhelyi Áron: A szépség

Áron nem kisebb témát szeretett volna megragadni egy kísérleti kiadványban, mint a szépséget. Mindezt a teljesség igénye nélkül tette, filozófiai szövegek és személyes gondolatok izgalmas elegye lett a kiadvány, ami már megjelenésében is helyzetbe hozza a szépség mikéntjét: nyitott gerinc, szűkre szabott margók, „megsárgult” belívek, a kenyérszövegen keresztülfutó keresetlen vonalak… Ennek ellenére a végeredmény mégiscsak szép lett.

Fazekas István: Beruer Marcell doboz

Breuer Marcell 1925-ös tálalóasztalainak állít emléket a Breuer Marcell doboz, ami nemcsak tisztelgés munkássága előtt, hanem híres tárgyegyüttesének továbbgondolása is. István eljátszott a gondolattal: mi lenne akkor, ha az egymásba csúsztatható Bauhaus asztalokat kereskedelmi forgalomban is lehetne kapni? Milyen csomagolása lenne?

Vásárhelyi Áron: Installáció

A technológiai fejlődéssel szinkronban az alkalmazott művészetek is változnak – a 21. század tervezőgrafikusa sokszor találhatja szembe magát olyan helyzettel, ahol nemcsak statikus, hanem mozgóképben is gondolkoznia kell. Áron installációja pontosan ilyen: mozgásra bírt pszichedelikus grafikákat helyezett el egy fiktív, vízzel borított térben.

Fazekas István: E-font

A moduláris – fix elemekből építkező – betűtípusok szinte kimeríthetetlen témát jelentenek. Ami a nehézsége, az egyúttal a szépsége is: egyszerű grafikai elemek variálgatásából egy teljes betűcsaládot tervezni. Az E-font egy elektronikus biciklihasználatot promotáló kampányhoz lett megálmodva.

// /

István további munkáit INNEN éritek, Áronét pedig ITT találjátok!

A projektek témavezetői Balla Dóra, Lakner Antal, Simon Péter Bence és Vargha Balázs voltak.

Szerző: designisso