Fenntartható és innovatív termékekkel mutatkoznak be a magyar designerek Brüsszelben


Fiatal magyar tervezők kiállítása nyílik a Brussel Design September keretében a brüsszeli Balassi Intézetben szeptember 8-án. A kurátor, Fazekas Fanny olyan munkákból válogatott, amelyek a világunk társadalmi, technológiai, környezeti és gazdasági változásaira reagálnak.


A fenntarthatóság, az innovatív technológiák, az organikus anyagok és a társadalmi felelősségvállalás kerül a textilipar fejlődésének középpontjába, a magyar tervezők új generációja pedig egyre tudatosabban válaszol a divatipar és textilgyártás 21. századi kihívásaira.

„A The Future Begins Now című kiállítás célja, hogy beavassa a látogatókat a divat világának alakulásába, bemutassa a high-tech öltözködés, intelligens ruhatervezés, növényi alapanyagok, textil innovációk és a jövő divatiparát meghatározó irányzatok hazai úttörőit.” – olvasható az esemény leírásában.

A kiállítás elsősorban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diplomás hallgatóinak termékeit, anyagkísérleteit mutatja be 8 projekten keresztül.

A kékfestés új dimenziói – Tóvaj Rozália

Tóvaj Rozália a magyar kékfestő hagyományt értelmezi újra. Célja a gazdag kultúrkincs továbbörökítése. A minterendszerek jelenkori adaptációja végeredményben a kékfestő dúcok formavilágának 3D nyomtatással történő átirataként valósul meg. A bemutatott kísérleti anyagkollekció, a kékfestő minta tradicionális komponálási módjait mutatja be. Azokat különböző térhatásokban és anyagokon, az indigófestés hagyományos kék-fehér színkombinációjában jeleníti meg.

Notjustuseless – Huszár Katalin & Raffai Dávid

A projektet a portugáliai Bairro Alto műanyaghulladékkal zsúfolt utcái inpspirálták. A Notjustuseless felhívja a figyelmet az egyszer használatos műanyagok környezetre gyakorolt hatására, és újraértelmezi a különböző anyagokban rejlő potenciálokat. A Notjustuseless Ease a kis terek problémáira keresi a választ, és olyan moduláris, könnyűszerkezetes bútort kínál, amely fali dekorációs elemként is használható.

Interknitting – Lévai Zsófia

Az Interknitting kollekciót Nam June Paik egyik mondata inspirálta: „A valóság érzékeléséhez a bőr másodlagossá vált. Az emberi testben való létezés új membránja a technológia lett.” Lévai Zsófia szerint minden új technológiának az offline emberi kapcsolatainkat kell építenie, ezért a ruhában rejlő közvelen kommunikációs lehetőségekre összpontosított. Mi történik, ha ruháink elkezdenek egymásra reagálni, amikor meghalljuk a másikat, vagy amikor megpróbáljuk olvasni egymás testbeszédét? Mi van akkor, amikor sok időt töltünk egymás társaságában? Egy hullámhosszra kerülünk? Az Interknitting a technológia segítségével újfajta, kiterjesztett érzékelést tesz lehetővé.

Mikroorganizmus-központú anyagkísérletek a designban – Alexandra Kis-Baraksó (Manera Studio)

A Manera Studio egy, a fenntartható és etikus tervezés mellett elkötelezett budapesti márka. Kizárólag növényi eredetű, természetes alapanyagokat használnak, amik lokális gyártóktól származnak. Mint mondják: „Az elkészülő termékek lélekkel, történettel rendelkeznek, így „útitársnak” nevezhetők a szó minden értelmében.” A kiállításon jelenleg szereplő termékek mind ökologikus, kísérleti gomba-alapanyag felhasználásával, kézzel készültek.

RAWfiction – Temesi Apol

Temesi Apol: RAWfiction | fotó: Bezzeg Gyula

A textiliparban keletkezett maradékok kiváló minőségük ellenére okoznak terhet a gyárak számára ki nem használt nyersanyagként. Temesi Apol rávilágít, hogy ezek az anyagok kedvező tulajdonságaik zömét még a gyártósorról való lehullásuk után is őrzik. A RAWfiction a textilipari maradékok közül a gyapjúra fókuszál, és a hulladék újraélesztésével, saját technológiával egyedi megjelenésű akusztikai paneleket hoz létre.

SINUOSITY – Labus Lili & Győrbíró Csenge (Greenwerk Design)

A Greenwerk egy budapesti designstúdió, amely a körforgásos design elveit állítja stratégiája középpontjába. Használt, túlgyártott termékekből hoznak létre esztétikus, praktikus és egyben klímatudatos anyagot, amelyről már alig mondható meg, hogy az alapanyaga honnan származik. A SINUOSITY kollekció olyan prémium és puha anyagú, ökotudatos táblákat tartalmaz, amelyek az innovatív módszerek mellett az egyedi kézműves technikára is hangsúlyt helyeznek.

LAYERS Collection – Veszprémi Gabriella

Veszprémi Gabriella: LAYERS collection | Fotó: Lakos Máté

Veszprémi Gabriella munkája közben szembesült azzal, hogy a műhelyében rengeteg apró bőrdarab halmozódik fel, melyek a méretükből adódóan nehezen felhasználhatóak. A tervező kifejlesztett egy olyan technológiát, amely lehetővé teszi, hogy a bőr méretétől és formájától függetlenül alakíthatóvá váljon. A LAYERS kollekció darabjai így egy új, különleges vizuális irányt mutatnak, emellett pedig hordhatóak maradnak.

// /

A kiállítás október 5-ig látogatható.

Facebook esemény: ITT!

Szerző: designisso