Válogatás a London Design Week progresszív munkáiból


Az immáron 18. alkalommal megrendezett London Design Week híres az innovatív munkák bemutatásáról és haladó szellemiségű szemléletének terjesztéséről. Nincs ez másképp idén sem, amikor a megszokottnál is egyedibb körülményekkel kell szembenézni a többnapos rendezvény lebonyolítása során. A szervezők tudták, hogy ha széles körhöz akarnak eljutni, minél kevesebb kontakt létrehozásával, akkor terjeszkedniük kell az internetes szférába is amellett, hogy megfelelő hangsúlyt helyeznek a mindenki számára látogatható biztonságos design egységekre.


A vírus okozta szeparált élethelyzetekből kiindulva idén a hangsúlyt a különböző designközösségek kapták, mindemellett korunk egyik legfontosabb témáját, környeztünk védelmét, is számos projekt helyezte előtérbe. A következőkben a színes felhozatalból láthattok egy kis ízelítőt:

The Hot House

A Studio Weave által megalkotott The Hot House egy viktoriánus stílust megidéző üvegház, amelynek fő célja, hogy menedéket biztosítson az Egyesült Királyságban nem honos egzotikus növényeknek. Az esztétikum és eszközszerűség mellett szimbolikus példát is statuál a globális felmelegedés elleni küzdelemben.

Unity

Marlene Huissoud által megálmodott Unity egy interaktív installáció, mely az emberek közti távolságokra és a krízishelyzetekből adódó elszigeteltségre reflektál. A King’s Cross-on elhelyezett alkotás közös munkára invitálja a nézőket, mivel ahhoz, hogy a projekt „életre keljen”, a 2 méterenként elhelyezett lábpumpákkal egyszerre kell belé pumpálni a levegőt minden résztvevőnek. A közös munka rámutat az összefogás erejére, és hangsúlyozza fontosságát a nehéz időkben is.

Slump

Paul Cocksedge brit designer Slump című munkáihoz ipari üveglapokat használt fel, melyek mind egyedi tervezésűek. Komplex eljárási folyamatok során a merev anyagú lapok váratlan puhaságot és folyékonyságot kaptak, és így a beton, acél, fa darabokra illesztett üvegek lesüllyednek. Mivel az üveg sajátosan reagál a hőre, ezért az összes munka egyedi és megismételhetetlen.

Un(finished)

Egy Brompton kerületében található pop up space kiállítási lehetőséget biztosít, hogy a Royal College of Art design mesterszakos hallgatói megtarthassák elmaradt záróbemutatójukat. Az Un(finished) megvilágítja a tervezés két fő aspektusát: a folyamatot és a végeredményt.

Under the sea cloud

A Lab.inc Under the sea cloud installációja szintén a környezetvédelemhez kapcsolódik. A 3D-s modulok a műanyag hulladék elképzelt molekulaszerkezetét jelenítik meg, és a felhasznált nyersanyag 100%-ban az óceánhoz köthető. Érdekessége még, hogy moduláris elemei szabadon variálhatók, és élénk színvilágát a korallok inspirálták.

The New Reality

Az Adorno idei első virtuális designtárlatának témája az új valóság, azaz The New Reality. Az előkészületeket a COVID-19 európai fellendülésének idején kezdték meg, és a résztvevő 14 ország kurátorait arra kérték, hogy a lezárásokat követő élményeikből és gondolataikból dolgozzanak.

Az itt látható, Lettországot képviselő, Near and Far-Be dazzled! installáció insipirációs forrása a tenger volt, mely mind az ország, mind az emberiség számára felbecsülhetetlen érték. Megnyugtató atmoszférája pedig magában hordozza az ember és természet közti kapcsolat időtlenségét.

// /

A London Design Week szeptember 20-ig tart, így aki teheti, még most a hétvégén csatlakozzon be az éppen aktuális online eseményekbe, hiszen az említett munkák mellett még rengeteg inspiráló program van terítéken.

Szerző: Panda Franciska