Egyedi ernyőarculattal egységesítik Budapestet és a főváros cégeit


A 2020 tavaszán meghirdetett arculati pályázatra több, mint 40 pályamű érkezett, melyekből a nyertes csapat terveit a napokban tették hivatalossá. A pályázatot egy győri design és stratégiai ügynökség, az Elevate nyerte – fő feladatuk az elkövetkezendő években a Budapest Önkormányzata alá tartozó 50 cég vizuális megjelenésének újragondolása lesz.


A sajtótájékoztatón elhangzottak alapján a projekt egy stratégia döntés eredménye volt, annak érdekében, hogy Budapest egy versenyképes pozícióba kerülhessen, és megfelelő partnere legyen a környező országoknak is. Napjainkban az online platformok szerzik az első és talán legfontosabb benyomást, ezért egy olyan brandre volt szüksége Budapestnek, amelyre ránézve egyből tudjuk, hogy melyik városról van szó, valamint milyen értékeket képvisel a piacon.

A központi egység megteremtése mellett fontos eleme a koncepciónak a résztvevő cégek identitásának hangsúlyozása, ehhez pedig egy kimondottan flexibilis szimbólumrendszerre volt szükség. A tervezők ezt a feladatot egy gridháló segítségével oldották meg – a tervezésről a következőképpen nyilatkoztak a nyertes ügynökség alapítótagjai, Horváth Zoltán és Paris Noble:

„Budapest ernyőarculatának megalkotása azért volt nehéz feladat, mert a fővárosi cégek személyisége esetén egymástól kifejezetten távoli elemeket kellett közös nevezőre hozni úgy, hogy identitásuk is körülírható legyen. A koncepció megtervezése során fontosnak tartottuk az új városvezetés által megkezdett irány jelölését. Így jutottunk el a centrális kompozícióhoz, melyben megjelenik az egyenlőség, a nyitottság, és a fenntarthatóság fogalma. Egy olyan nyitott rendszer megalkotása volt a cél, mely aktuális vizuális trendektől függetlenül, hosszú távon képes működni úgy, hogy a szervezetek egyéni értékei kompromisszummentesen leképezhetőek legyenek”

Az említett tervet kooperatív módon, workshopok keretein belül szeretnék végigvinni az alkotók, hogy a kulcsfontosságú párbeszéd létrehozása mellett minél hitelesebb képet nyerjenek a résztvevő cégek identitásáról is. A feladat tehát kihívásokkal teli, de a sikeres kivitelezés kétségtelenül frissességet varázsolhat Budapestet arculatába.

// /

Szerző: Panda Franciska