Beköltözhető jövő – Tassy Fanni személyre szabható konténerházai


Napjainkban az ökotudatos életmód számtalan alternatívát kínál – csomagolásmentes vásárlástól kezdve a környezetbarát építkezésig. A Vessel-s projekt az utóbbi téma keretein belül látott napvilágot, az ipari konténerek sokoldalú felhasználási módját aknázza ki, de az utcára kitelepült, irodai célú konténerektől eltérően inkább az otthonra helyezi a hangsúlyt.


Tassy Fanni tervezőgrafikusi diplomáját az egri Vizuális Művészeti Intézetben szerezte, személyes érdeklődése és a kihívás vezette fiktív projektjéhez, hiszen tervezőgrafikusként nemcsak építészettel és formatervezéssel kellett foglalkoznia, hanem olyan globális kérdésekkel is, mint a fenntarthatóság.

„A projekt az újrahasznosítás és környezettudatosság jegyében készült, hiszen a konténerek ilyen fajta újragondolása rendkívül fontos. Egy akkora acéltömegről beszélünk, amit nem lehet sehova eltüntetni. Olyan ökológiai lábnyommal jár, amire érdemes odafigyelnünk.”

Beszélhetünk hétvégi nyaralóról vagy állandó lakóépületről, a Vessel-s platformja tökéletes lehetőséget nyújtana arra, hogy akár saját kezűleg felépíthessük konténerkuckónkat a környezettudatosság szellemében. A Vessel-s száz százalékban ökoház: napelemekkel, saját esővízgyűjtővel, de még komposztálóval is fel lehetne szerelni, ráadásul nem kell kötött alapokra támaszkodnunk, gyermeki lelkesedéssel legózhatjuk össze álmaink otthonát.

Első lépésként egy weboldal és egy kiadvány nyújt segítséget, hogy jobban elmerülhessünk az alkotási folyamatban, az ötlettől eljussunk a konkrét kivitelezésig. A konténer adott méretein kívül mindent szabadon formálhatunk, végül egy virtuális térben vehetjük szemügyre tervünket, valamint további információkra lelhetünk arra vonatkozóan, hogyan tegyük „okossá” házunkat.

// /

Fanni további munkáit INNEN éritek el!

Szerző: Urbanovics Eszter