„Az építészet megfagyott zene”


Flashmob bulik, építészet, elektronikus zene. Talán ez a három kifejezés írja le a legjobban a HESSZ eddigi aktivitását, amit ezúttal a csapat egyik tagja mutat be személyes nézőpontból.


A Kifolyó volt az első esemény 2018-ban. A BETON tudásmegosztó program gerillaprojektje, a budai alsórakpart kihasználatlanságára hívta fel a figyelmet. A Szent Gellért Gyógyfürdő folyóba ömlő csatornája mellett betonból kialakított közösségi grillező átadásakor a HESSZ csapatával mi kaptuk meg a lehetőséget a hely felavatására, mert a projektben több tagunk is dolgozott.

A HESSZ egy eseményszervező csapat. Tevékenységünkben nagy hangsúlyt kap az épített vagy éppen természetes környezet, és az ezzel összhangban történő organikus szervezési folyamat.

Eseményeink elsődleges célja a minél változatosabb és érdekesebb helyszínek bemutatása, azoknak térfoglalási jelleggel történő életrekeltése/újraértelmezése, valamint egy egyre bővülő, befogadó és különleges közösség építése.

A Kifolyó bulik rendszeres programjai lettek a HESSZ munkásságának. Idén nyáron rendeztük meg 8. alkalommal a dunaparti illegált, (a közönség pedig exponenciálisan növekedett). Azóta számos másik akciót szervezett a csapat, melyek közül az egyik személyes kedvencem a Lepencei fürdő romjainál megrendezett popup rendezvény.

Mivel a HESSZ csapatának a helyszín kiválasztása az első és legfontosabb szempont egy adott rendezvényhez, így akkor sem adjuk fel a víziónkat, ha az legális úton megszerezhetetlennek is bizonyul. Legrosszabb esetben a hatóságok felszólítására átköltözünk, vagy abbahagyjuk a flashmob bulit. Így történt ez a brutalista beton íveknél is; az eseményt sajnos 6 óra után lefújta két helyi járőr, de a tanácsukat megfogadva a Dunaparton folytatódhattak az elektronikus zenei performanszok.

Flashmob jellegű megmozdulásaink során a környezet, a közönség és a zene kapcsolatát kutatjuk. Konkrétabban azt, hogy ha jókor, jó helyen, odaillő zenét játszunk, akkor hogyan és miért kezdenek az emberek úgy gyűlni a mélynyomó köré, mint a tűz köré régen.

Hol vannak azok az urbanisztikai szempontból ideális helyszínek, ahol zavartalanul folyhat egy ilyen esemény? És hogyha megvan a hármas együttállás a környezet-közönség-zene együtthatókból, akkor, hogyan alakul ki valami megfoghatatlan energia ezek elegyéből, és az, hogyan használható fel, mivé alakul át?

Idén nyáron a Szent Gellért-szobor félköríves, árkádos épületében volt két, előre nem bejelentett, mégis „teltházas” eseményünk, ez azonban nem zavarta a rendőröket, feltehetően azért, mert a csarnok pont olyan, mintha erre találták volna ki. „Az építészet megfagyott zene” – Friedrich Schlegel idézete jól tükrözi a követett koncepciót a térfoglalásnál.

A következő eseményünk október 3-án (most szombaton) lesz, ez alkalommal a Csepel Művekben a Nyitott Gyárak Hétvégéje keretei között egy vizuális installációval kiegészített DJ-szettel gondoskodunk a jó hangulatról és a (nem csak industrial) zenéről. A Kortárs Építészeti Központ és a Pecha Kucha által szervezett gyárlátogatáson lesz továbbá film vetítés, design előadások és egyes nyitott műhelyek megtekintésére is lehetőség nyílik.

Ha minden a terv szerint halad, még idén megrendezésre kerül az Orfűi-forrásházban tervezett audiovizuális performanszunk is.

// /

Csepel Művek EVENT | 2020.10.03.

A HESSZ alapító tagjai: Kőszegi Simon (építész), Gerencsér Ádám (tervező) és Klöpfler-Topor Tibor (média-designer).

Képek: Kőszegi Simon, Klöpfler-Topor Tibor, Sarkadi Ádám, kitervezte.hu

Szerző: Klöpfler-Topor Tibor