Emlékek egy golfpályáról


Az egész úgy kezdődött, hogy volt egy lány, aki lebukott, miközben hivatlanul szeretett volna fotókat készíteni egy golfpályán. Volt egy pályatulajdonos, akinek végül nagyon megtetszett ez az ötlet. És volt egy 2019-ben diplomázó textiltervező osztály, akik szerettek volna stílusosan elbúcsúzni az alapképzés éveitől.


Aztán egyik dolog jött a másik után, míg végül tavaly szeptemberben sikeresen összehozták a GOLF nevet viselő, összművészeti workshopjukat, melynek keretében „koncepció nélküli, szabad alkotást” ajánlottak a résztvevőknek. Bárki részt vehetett benne, egyénileg vagy akár csapatban is alkothattak, és bármilyen eszközzel dolgozhattak: a lényeg az volt, hogy ezen az egy napon ott legyen mindenki a golfpályán, hogy közösen hozhassanak létre valamit, amit a bemutatott ruhák inspirálnak.

© Szabó Bendegúz

Az eseményen végül több fotós és videós is megjelent, akik a nemrég nyílt kiállításon jelenleg is megtekinthető anyagokkal dokumentálták a workshopon született munkákat. A kiállított anyagokon egyértelműen érződik az összhang, ami a sminkesek, modellek és tervezők között volt, és a képanyagok közti harmónia is arra utal, hogy bár szabad volt az alkotás, de végeredményben egy tudatos koncepció eredménye az, amit a MOME Shop Galériájában láthatunk.

A falakon név és cím nélkül szerepelnek a képek és videók, tudatosan-tudattalanul érzékeltetve, hogy a teljes workshopot egy nagy, közös masszává összefolyt alkotássá akarták tenni a szervezők: külön-külön is működnek a munkák, de egyben is esztétikusak, és könnyen értelmezhetőek.

A minimalizált, hűvös környezet tökéletes ellentétpárt alkot a kiállítási darabok főleg zöldes-kékes, színes és izgalmas képi világával. A térben létrehozott tematikus egységek pontosan illeszkednek a térhez és egymáshoz. A fehér háromszögben mindenhol kaphatunk egy kis betekintést arról, hogy vajon milyen is lehetett ez a nap anno a workshopon, és a végére valami otthonos, álemlékké válik az egész, mintha mi is ott lettünk volna egy évvel ezelőtt.

Az aprócska termet megtölti a zene, miközben megállás nélkül figyelve vannak a látogatók: nemcsak a modellek, hanem a rajtuk – és általuk – kiemelt ruhák és sminkek is figyelnek mindenkit, miközben a saját történetüket mesélik el. Legalábbis azt az egy napot biztosan, amin a golfpálya műfüves világa is művészeti alkotás lett. 

© Szabó Bendegúz
© Zwickl Pál
Képkocka Erdély Jakab videójából.
Képkocka Erdély Jakab videójából.
© Szabó Bendegúz

// /

A GOLF kiállítás október 16-ig tekinthető meg a MOME Shop Galériájában (1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.).

Nyitvatartás:

10.07. Szerda 14:00 – 17:00
10.09. Péntek 14:00 – 17:00
10.13. Kedd 14:00 – 17:00
10.14. Szerda 14:00 – 17:00
10.16. Péntek 14:00 – 17:00

Fotósok: Novák Doró, Palkó Anna, Szabó Bendegúz, Zwickl Pál | Videós: Erdély Jakab

Szerző: Szujó Alexandra