Bemutatkoznak az idei #inktober kiállítás művészei!


Az inktober egy világméretű művészeti mozgalom, amit Jake Parker, amerikai illusztrátor indított útjára 2009-ben. A projekt abból a felismerésből indult, hogy sok grafikusnak a munka mellett egyre kevésbé van ideje tradicionális technikákkal készült műveket létrehoznia. Éppen ezért egy teljes hónapot, minden év októberét a tus-tinta-ceruza technikával készült rajzoknak dedikálják a világ grafikusai – a feladat, hogy minden nap elkészüljön egy rajz.


Az inktober teljesen nyitott, demokratikus: nemtől, életkortól, helytől, szakmai elismertségtől függetlenül bárki részt vehet benne. Fő platformja az Instagram, ahol a résztvevők #inktober hashtaggel ellátva töltik fel képeiket az oldalra. Idén rendhagyó módon egy offline vándorkiállítás formájában is megtekinthető lesz hat alkotó munkája, később pedig a honlapra minden olyan művész felkerül, akik végigcsinálták a kihívást. Az oldal célja, hogy bemutassa október legkitartóbb hazai alkotóit, és persze népszerűsítse a projekt köré szerveződő kiállításokat.

Biacsics Renáta „Renya”

Biacsics Renya humoros, elmés vagy éppen hétköznapi jeleneteket rajzol, amik többnyire valós eseményeken alapszanak. Barátok beszólásai, ittas fiatalok megjegyzései vagy igazi egyéniségek szavai elevenednek meg képein.

? további képek: RENYAGYÁR

Herkli Mátyás Barnabás „Vörös Róka Úr”

Herkli Mátyás Barnabás 2014-ben végzett Sopronban építőművészként, jelenleg mindennapjait a karikatúra rajzolásnak és az animációs filmkészítésnek szenteli – a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetséggondozó Program építész oktatója.

? további képek: A VÖRÖS RÓKA ÚR BALLADÁI

Krizbai Gergely „krizbo”

Krizbai Gergely szentendrei grafikus. Diplomáját tervezőgrafika szakon szerezte Sopronban, 2016-ban a Kortárs Folyóirat az „Év képzőművésze” címmel tüntette ki. Munkáin nagy hangsúllyal jelenik meg a szexualitás, a szakralitás, a mindennapi élet nyomora, a mindannyiunkat kísértő egzisztencialista küszködés és a humor – noteszeit limitált, szerzői kiadványok formájában sokszorosítja.

? további képek: KRIZBO

Richolm Orsolya

Richolm Orsolya animációs filmekkel és zinek készítésével foglalatoskodik, de bármihez is nyúljon, az önkitárulkozás és az élet cinikus szemlélete meghatározó komponensek munkáiban. Animációs filmjei számos hazai és nemzetközi fesztiválon szerepeltek.

? további képek: NEM VÁGOM AZ INSTÁT

Szárnyas Doboz

Szárnyas Doboz a ’90-es évek vége óta van jelen a street-art világában. Fő motívuma egy viszonylag egyszerű, de folyamatosan változó karakter: a szárnyas doboz. Pont ennek a befejezetlenségnek köszönhetően nemcsak a forma, hanem a mondanivaló is állandóan változik művein.

? további képek: BOX WITH WINGS

Székely Nadin „Nadoya”

Székely Nadin munkáit a színek és a gyermekien esendő formák játéka teszi meghatározóvá. Inspirációját utazásokból, mesékből, népi motívumokból, elkapott félmondatokból, saját gyerekkorából és a zenéből meríti, melyeket végül falra fúj, agyagból megmintáz, lefest, sokszorosító technikával életre kelt, vagy egyszerűen csak ráhímzi egy pulcsira vagy zoknira.

? további képek: NADOYA

// /

Az inktober hivatalos oldalát INNEN éritek el!

A kiállítás először a Kelet Galériában lesz megtekinthető november 21-től.

Szerző: designisso