Nosztalgia, virágok és egy poloska – Ef Zámbó Szonja videóklipje


Mindig mindent meg kell bánnod és semmit sem mondhatsz el ingyen. Minden szavadat félreértik és senki sincs, aki segítsen – énekli Víg Mihály sorait Pátkai Rozina, akinek Minka című lemeze április 11-én, a költészet napján fog debütálni. Az albumon többek közt Babits, Ady, Tóth Árpád és Weöres Sándor megzenésített versei lesznek hallhatók az előbb említett Balaton feldolgozás mellett, melyhez az alternatív (zenei) közegben otthonosan mozgó fotográfus hallgató, Ef Zámbó Szonja készített videoklipet.


Szonja számára a fotó- és mozgóképkészítés nemcsak örömforrás, hanem terápia is, ami segít feldolgozni a világban zajló eseményeket. Természetvédelmi mérnökként tanulva rájött, a kutatáshoz gyűjtött halott bogarak fényképezése jobban foglalkoztatja, mint latin neveik memorizálása, így a SZIE-t félbehagyva fotográfiát kezdett tanulni először a Budai Rajziskolában, majd a MOME-n. Egy közös munka során ismerte meg a lemez producerét, Dóczi Bencét, aki később összekötötte Rozinával. A zene adott volt, de a megvalósításban szabad kezet kapott.

„Ha vannak olyan zenék, amiket a legtöbbet hallgattam életemben, azok a Trabant és a Balaton együttes számai. Életem szerves részét képezték kisgyerek korom óta. Épp ezért érdekes egybeesés, hogy az album összes dala közül pont ezt választotta nekem Rozina.”

A videóklip képi asszociációk mentén igazodik a dalszöveghez: régi VHS felvételekből és megrendezett jelenetekből áll össze egy vizuális narratíva, a klip végén pedig pár másodperc erejéig Víg Mihály, az eredeti dal szerzője is felbukkan. Az abszurd képi világ, az élénk színek és az archív anyagok bátor használata nem idegen Szonjától, fotós munkáiban is megjelennek. 

„Úgy érzem, kicsit olyanok vagyunk, mint a poloska a videóban. Hozzá hasonlóan reménytelenül görgetjük halálunkig a terheket.”

Elmondása szerint a pandémia okozta szervezési és lelki nehézségek ellenére a forgatásokon mindig vidám és laza volt a hangulat. Barátai és öccse, Ef Zámbó Ede közreműködésével jött létre az „álomcsapat”, akik semmilyen őrült elképzelésétől nem riadtak vissza, sőt, gyakran még rá is tettek egy lapáttal. Habár Szonja számára a fényképezés után egy teljesen új tapasztalat volt a filmezés, biztos benne, hogy a jövőben is szeretne videóklip készítéssel foglalkozni.

// /

Szonja további munkáit INNEN éritek el

A videóban közreműködtek: Artur Toth, Ef Zámbó Ede, Damjan Lazin, Bence Almási, Pencz Roland, Géza Molnár, Fufek-Fufilá Fufek, Páll Csaba, Szilárd Egyed

Szerző: Legát Anna Franciska