A matematika vizualizációja – Pál Erik „Zinezője”


A Zinező egy periodikus „berliner” formátumban készített design újság. Nem csupán formátumra és méretre, de tematikáját tekintve is különleges, tervezője ugyanis a matematika világából választott alapanyagot hozzá.


„Olyan témát választottam, ami finoman szólva sem az erősségem, de nagyon kíváncsi voltam, hogy hogyan tud a matematika a művészethez kapcsolódni.”

A 20. század elején népszerűvé vált „berliner” formátum (315×470 mm) sokáig beváltnak számított a közéleti sajtótermékek között. Napjainkban jellegzetes méretei miatt éli reneszánszát a művészek körében.

Erik egy önmagában is figyelemfelkeltő színkombinációt választott, a narancsot és a zöldet. Ez nem pusztán a véletlen szüleménye, ugyanis John Sims Seeing Pi című munkája inspirálta.

„Az alkotás bal alsó sarkától felszámoltam 3-at, a jobb alsó sarkától pedig 14-et; megkapva a pí (π) értékét. Így esett a választásom ezekre a színekre.”

A kiadványt lapozva a végeláthatatlan számsorok és a matematikai jelzések illusztratív jellegüknél fogva válnak vizuálisan izgalmassá. A tervezőgrafikus viszont nem csak a belívek hangulatáért felelős. A tartalom szempontjából Stephen Ornes For these Artists, Math is their Muse című cikkét fordította le és dolgozta fel, amiben olyan matematikusok és művészek nevei szerepelnek, mint R. Fathauer, R. Bosch, E. Paley és J. Sims.

// /

Szerző: Kupics Zsófia