A Keleti Blokk relikviái – Das Fanni kimonó kollekciója


Tavaly novemberig mindenkinek el kellett hagynia a Dürer Kerttel egy telken lévő Keleti Blokkot, aminek a helyére egy luxusszállodát terveznek építeni. A hazai művészeti szcéna egyik törzshelye volt a Keleti Blokk – kortárs kulturális helyszín a javából. Das Fanni számára is ott kezdődött minden, falai között forrta ki magát márkája, a das fanni KIMONO.


Féltem, hogy elfelejtem a sok emléket, ezért szerettem volna megörökíteni és megismertetni a Keleti Blokk történetét. A falakon lévő művészi alkotásokat, és azokat az első blikkre nem túl esztétikus részleteket, amik sok budapesti épületet is jellemeznek.”

Az épület hangulatát pontosan tükrözi a kollekció, hiszen az eredeti falművek montázsai díszítik a kimonókat. Először a színek és formák hatnak, utána felfedik magukat a részletek: graffitik és tagek a lepergő falakon, firkák a kopottas csempén. A kollekció neve nemcsak a helyszínre, hanem egy kollaborációra is utal: Fanni fontosnak tartotta, hogy „blokkos emberek” közreműködésével jöjjenek létre a ruhák, illetve a modelleket is így válogatta össze.

A legfőbb vágyam olyan örökdarabokat alkotni, amik akár egy időszakot, akár csak egy hangulatot jelképeznek.”

A kivitelezés folyamata során a fenntarthatóság fontos szempont volt: hosszú élettartamú alapanyagokból, időtálló varrási technikákkal. Fanni egyre gyakrabban használ természetes anyagú textileket is, valamint kísérletezik a környezetbarát növényi festéssel is. A no waste szabászat – mint tudatos tervezői attitűd – kulcsfogalom nála: az esetleges szabászati hulladékokból kiegészítők, jelenleg leginkább maszkok készülnek. Sőt, azt is elárulta, hogy ebből inspirálódva jöhet létre legújabb „mozaik” kollekciója.

// /

További részletek: WEBSHOP | INSTAGRAM

Szerző: Huszár Zsanett