„A design és a mindennapok összefüggéseit vizsgáljuk” – Folytatódik az Inspiráló Designelmélet


Hogy mi is az az IDE? Egy eseménysorozat, esetleg közvetítő platform? Mi a célja? Erről kérdeztük Hirsch Borókát, aki az elsők között vett részt az Inspiráló Designelméleti Estek szervezésében. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen jól ismert program szándéka, hogy a meglévő közönségét tágítsa, és el tudjon jutni minél több emberhez, aki fogékony a designnal kapcsolatos kérdésekre.


Hirsch Boróka a MOME-n diplomázott design- és művészetelmélet BA, majd designelmélet MA szakon, és Horányi Attila vezetésével, Hoffmann Petrát és Soós Andreát követően, ott volt az IDE-t 2014-ben elindító csapatban. Ma ő az Inspiráló Designelmélet szakmai gyakorlat óraadója, illetve jelenleg koordinátorként dolgozik a Digic Pictures-nél.

Hogyan kezdődött az Inspiráló Designelmélet?

Az IDE ötlete az egyetemi éveim alatt merült fel a szakon, elsősorban önprezentálás céljából. A szak nevének hallatán sokan néztek kérdően, úgyhogy szerettünk volna egy felületet, ahol megszólalhatunk. A kezdeti próbálkozások után hamar kirajzolódott, hogy élő előadásokat kellene szervezni.

Miről szóltak ezek az események?

A legelején a MOME különböző szakjairól tartottunk bemutatókat. Vendégeket hívtunk, beszélgettünk. Eleinte facilitátorként voltunk jelen ezeken az eseményeken, később pedig már mi magunk kezdtük el bemutatni, hogy mivel foglalkozunk, milyen jellegű kérdéskörök tartoznak a designelmélethez. Az évek során kialakult a koncepció, amit a mai napig követünk: a designhoz és a mindennapjainkhoz erősen kötődő témák közti összefüggéseket vizsgáljuk. Ha konkrét példát kellene említenem, akkor ilyen a design és nevelés, design és hatalom, design és irodalom, design és applikációk tematikája.

„Volt szó a jövő robotjairól, és a legtöbb esetben etikai kérdésekről is.”

Mindig adott egy központi téma, amit különböző perspektívákból nézünk meg.

Mi alapján járjátok körül ezeket a témákat?

Volt például egy előadásunk a fény és a design kapcsolatáról, aminek az altémái között szerepelt a lámpatervezés, a filmek fényelési technikája, a fény és az alkotás. A budapesti közvilágításról is szó esett. Itt az a központi kérdés, hogy hogyan lehet foglalkozni a fénnyel, mit lehet megtervezni vele kapcsolatban. Olyan dolgokra mutatunk rá, amik teljesen evidensek lehetnek a hétköznapokban, ezért sokszor fel sem tűnnek, de tökéletesek arra, hogy prezentáljuk, hogy mi a design lényege. Erre azért van szükség, mert a köztudatban a design fogalma rosszul terjedt el. Sokszor cicomás luxusruhákkal azonosítják, pedig ennél sokkal összetettebb.

„A legapróbb részletekig ott van a hétköznapjainkban. Minden tárgy, környezet vagy tér design a maga sajátos kontextusában.”

Mi az oka a platformváltásnak, az online megjelenéseteknek? Befolyásolta ezt valamiben a vírushelyzet?

Az előző években látszott egy tendencia a közönségben. A vírustól függetlenül is megjelent az igény egy erősebb online jelenlétre, és ezt erősítette fel a járvány. Ezen kívül félévente cserélődött a csapat, ami megnehezítette az élő események létrejöttét. A múlt félévben elkezdtünk podcastokat és videóblogokat készíteni, és ezt most szeretnénk folytatni, fejleszteni.

Ezek kikhez szólnak? Nyittok a laikusok felé is?

Mindenkihez, akit foglalkoztat a design. Az előadások könnyen emészthetők, közvetlenek, szórakoztatók. Próbálunk arra törekedni, hogy megtaláljuk az arany középutat. Olyan könnyed előadásokat szeretnénk, amik a szakmai közönségnek és a laikusoknak is érthető érdekességet közvetítenek. Törekszünk arra, hogy minél több helyre eljussunk, mert egyelőre itthon még kevésbé ismert ez a terület.

Mik a további terveitek?

A fő irányvonalak, módszerek maradnak, a témák pedig mindig az előadók személyére szabottak. Az a mérvadó, ami az ő céljuk, vagy az, ami éppen foglalkoztatja őket. Az IDE továbbra is megjelenési felületet akar nyújtani, mert a designelméletet nem egyszerű szakmán kívülre, de sokszor még belülre sem prezentálni. Igyekszünk minél nagyobb hangot adni neki a világban… adni szeretnénk valamit, nem eladni, itt ez a lényeg.

// /

Az Inspiráló Designelmélet Youtube csatornája: ?

Inspiráló Designelmélet a Facebookon: ☁️

Instagram ? és Spotify ?!

Szerző: Geszti Ágnes