Emlékekből virtuális valóság – Szőcs Eszter díjnyertes projektje


„Két megrendelés közti szünetben azon kezdtem gondolkodni, hogy mit jelent számomra az otthon” – bármennyire is hétköznapi, ebből az ártatlan kérdésfeltevésből nőtte ki magát Szőcs Eszter diplomamunkája. A Memoria Aeternae játékos módon mesél olyan témákról, mint az otthonélmény, az álmodozás vagy az emlékezés. Nem mellesleg pedig a napokban lett a Graduation Project 2020 egyik nyertese.


Eszter otthonélménye két országot foglal magába, Magyarországot és Romániát, szűkebb értelemben pedig több különböző várost. Ha így nézzük, az otthon nem egyetlen helyszín, de talán nem is csak egy lineáris cselekvéssorozat, elköltözések és „belakások” sora, sokkal inkább epizódok összessége. Innen-onnan megragadva, érzésekkel összetapasztva.

„Egy interaktív felülettel kísérleteztem, ami behívja a nézőt a személyes otthonaimba, de kevésbé szab határt a térnek. Ezek a látványok inkább személyes impressziók és emlékek vizuális leképezései.”

A térszerűség érdekében egy olyan gridrendszert alkalmazott, amilyet a világtérképek kiterített nézeteiből ismerhetünk. Megrajzolt egy-egy metafizikus kompozíciót, a rendszer szerint szeletekre bontotta, végül ráillesztette a gömb alakzatra. A felhasználó tulajdonképpen ebbe a buborékba tud belebújni, hogy a világ közepéről nézzen körbe.

„Az álmodozásnak és az emlékezésnek van egyfajta valóságtorzító hatása, számomra ez köszön vissza ebben a nyers térhasználati gesztusban is.”

A projekt szerves részét képezi egy interface, amivel a virtuális tér színeit, elemeit és háttereit lehet variálni. Habár a térszervezés látomásszerű, szédítő, akár nyomasztónak is nevezhető, mégiscsak lehetőséget ad valamiféle elmélyültebb vizsgálódásra. Ez pedig egybevág a műleírás egyik fontos állításával: „Mindannyiunk otthonmegtapasztalása egyedi, de felismerhetjük egymás tapasztalataiban a sajátunkkal rokon elemeket.”

// /

Szeretnéd kipróbálni? ITT megteheted!

A projekt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Tervezőgrafika MA szakán készült.

Témavezető: Simon Péter Bence | Konzulens: Nagy László | Fotó: Szentesi Imre Balázs

Esztert az Instán INNEN éritek el.

Szerző: DIS