Kis magyar roller körkép, avagy mi okunk van utálni egy tárgyat?


A budapesti városszövet sok tekintetben az autós forgalomnak kedvez, ezért is fordult elő, hogy a biciklisek állandó kereszttűzben voltak. Úton, járdán, mindenhol, ez a helyzet viszont mostanában fordulni látszik. Az energia nem vész el, csak átalakul: az elektromos rollerrel közlekedők kapják az ívet. Pedig kizárólag tárgyelméleti szemmel nézve az elektromos roller az egyik legjobb közlekedési alternatíva a városban.

Repülőtéri jármű, Scherer József, 1973


Rákóczi tér, kora délután, az orrom előtt elmegy a villamos. Járatsűrítés ide, megcsappant forgalom oda, úgy fest, nem érem el a vonatot. Minden mindegy alapon megcélzom a tér sarkában letámasztott közösségi rollert, az applikációval feloldom, négy percre rá a Nyugati felé tartva megelőzöm a lekésett villamost. Időben érkezem, még ásványvizet is tudok venni a büfében. Az egész úton egyetlen nehézségem adódott: a biciklisávon parkoló autó kikerülése.

Elektromos roller, Scherer Jószef, 1983


A The 7 Principles of Universal Design rendszerét 1997-ben dolgozták ki a North Carolina State University-n, a kutatók szerint hét szempont alapján érdemes vizsgálni a tárgyakat, hogy kiderüljön valós társadalmi értékük. A jó tárgy ilyen értelemben (1) mindenki számára használható, (2) flexibilis, (3) egyszerű és intuitív, (4) könnyen érthetően közöl információkat, (5) az esetleges hibákat tolerálja, (6) minimális energiabefektetést igényel, valamint (7) méretfüggetlen.

Stylo, Hevesi Annabella, 2016


A legtöbb közlekedőeszköz az első – akadálymentesítésre vonatkozó – feltételt nem teljesíti, de az elektromos roller a hibákat (és úthibákat) sem tolerálja. Elég csak beírni a videóplatformok keresőibe, hogy scooter fail… A többi elvárásnak viszont maradéktalanul megfelel, így 7/5 a mérleg. A bicikli és az autó használatát ezzel szemben tanulni kell, a kerékpár hajtása nagy energiabefektetéssel jár, az autó kevésbé intuitív tárgy, a műszerfal információit előzetes tudás nélkül aligha érthetjük meg. A bicikli tehát négy, az autó pedig három szempontnak felel meg.

Scoolo, Szalai Bálint, 2017


Mindezekből persze nem következik, hogy bevásárolni is rollerrel kellene járni, csupán annyi derül ki, hogy az elektromos roller elutasítottsága korántsem biztos, hogy racionális alapokon nyugszik. Felborítani, leszorítani, beszólni – de miért?! Az ismert analógiával élve: a kést is használhatjuk veszélyesen, emiatt viszont kár lenne a tárgyra haragudni.

// /

Scherer Józsefről szóló cikkünket INNEN éritek el.

Hevesi Annabella Stylo koncepcióját ITT, Szalai Bálint elektromos rollerét pedig ITT találjátok.

Szerző: Sipos Máté