FUTURISTIC – Szigeti Szilvia textilkollekciója


A FUTURISTIC lakástextil-kollekciót Pedro Almodovar ’90-es évekbeli filmjeinek látványvilága, Kandinszkij festményei, illetve a Wiener Werkstättében egykor aktív Koloman Moser és Josef Hoffmann munkái inspirálták. Nagy hatással volt a tervezőre Jaime Hayon munkássága is, akinek bútorai, tárgyai a művészet, a dekoráció és a formatervezés közötti vékony határvonalon egyensúlyoznak. Szigeti Szilvia FUTURISTIC kollekcióját április 22-én virtuális program és kiállítás keretében mutatják be.


A Ferenczy Noémi-díjas designert nemcsak a vizuális kultúra, de a zene is befolyásolta a kollekció létrehozásában. A tervező lánya, Radnóti Róza zongoraművész, éppen Ligeti György Musica ricercata című művét gyakorolta a tervezés időszaka alatt, ami jelentős szerepet játszott a végeredmény szempontjából.

„Fontosnak tartom a különböző művészeti ágak közötti párbeszédet. Felkértem Horváth Balázs zeneszerzőt, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál egyik alapítóját, hogy fogalmazza meg azokat a közös pontokat a textiljeimmel, amelyek inspiráló hatással lehetnek zenei oldalon. A FUTURISTIC kollekciót végeredményben tárgyiasult ritmusok, repetitív motívumok, kisebb és nagyobb formai egységek határozzák meg.”

Szigeti Szilvia komoly felelősséget érez, a Magyarországon korábban vezető szerepet betöltött ágazat, a textilipar és a textiltervezés iránt. Ezért 1986 óta nemcsak a saját kollekcióit fejleszti, hanem minden eszközt, fórumot megragad szélesebb körű hazai és nemzetközi, a szakma jobbítását, fennmaradását célzó projektek szervezésére.

„Az eltelt közel három évtizedben sajnos tanúja voltam a textilipar leépítésének Európában és Magyarországon egyaránt. Ezt ellensúlyozandó, több jelentős projektet hoztam létre.”

1986-2004 között részt vett egy filmnyomó üzem alapításában és működtetésében Ikladon. 1994-ben kollégáival együtt megalapította az Eventuell Galériát, ahol az általuk fejlesztett és kivitelezett textileket, valamint fiatal kollégák munkáit mutatják be. 2014 óta pedig minden évben megszervezi a TEXHIBITION című projektet, amellyel a textiltervezők és gyártók közötti együttműködések kialakítását segíti. Az így létrejövő fejlesztéseket a Határtalan Design, a TEXHIBITION és a “madeinhungary” tárlaton mutatják be, amit Radnóti Tamás belsőépítésszel 2004 óta közösen szerveznek.

A FUTURISTIC lakástextil-kollekció a korábbi fejlesztések szerves folytatása, amit a TEXHIBITION és a Határtalan Design kiállításokon kívül más jelentős hazai és nemzetközi eseményeken is szeretne bemutatni a tervező. A FUTURISTIC sorozatgyártásra alkalmas egyedi prototípus széria, amelyet digitális nyomással a Lénárd Kft. kivitelezett.

// /

Online kiállításmegnyitó: 2021. április 22. 19:30

A megnyitó élőben követhető a FUGA Youtube csatornáján: https://www.youtube.com/user/fugabudapest

A kiállítás megtekinthetó 2021. április 23 – május 9. között a FUGA Budapesti Építészeti Központban (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.).

A megnyitón közreműködik: Horváth Balázs zeneszerző és Radnóti Róza zongoraművész

Forrás: sajtóközlemény