Színes utópiák Csikós Korni saját kötésű sketchbookjaiból


Csikós Kornélia több animációs és illusztrációs projekten dolgozik párhuzamosan, többek között BA diplomájára készül, valamint saját tervezésű sketchbook brandje, a Kismaska-books következő kollekcióját gyártja. Pages rovatunkban ezúttal az ő vibráló rajzait lapozzuk fel.


Valamilyen oknál fogva viszolygok az üres, fehér lapoktól, így mindig valami természetesebb hatású, textúrázott, koszos vagy színes papírt keresek rajzoláshoz. Egy idő után megszokottá vált, hogy a sketchbookjaim a saját igényeimre szabva készítem.”

Vázlatfüzetében azonban nem csak a lapok színesek: tele van vázlatnak korántsem mondható, ceruzával színezett, tökéletesen megkomponált rajzokkal. Tudatosságáról és rajzkészségéről a munkafolyamat is árulkodik, mivel radírt legtöbbször csak a kezdeti skiccek elhomályosítására használ.

„Ezek a füzetek inkább stílusgyakorlatra vannak fenntartva, mintsem laza sketchelésre. Egy gyors vázlat után alaposabban kidolgozom a képeket, hozzáépítem a részleteket. Többnnyire előre megtervezem, összehangolom az oldalpárok tartalmát is.”

Rajzaiban ugyanakkor nemcsak a vonalak határozottak, hanem a karakterek is. Erdőben önfeledten kalandozó alakok, közösségi kertészetben palántázó fiatalok – mintha visszatérő motívum lenne a női közösségekben való önkiteljesedés.

„Korábban nem gondoltam bele, hogy miért jelenítem meg így a legtöbb női karakteremet, de valószínűleg ezzel próbálom tudat alatt ellensúlyozni a sztereotípiákat. Egyszerűen jobban tudok azonosulni egy határozott, erős nő képével. Az összetartó, barátságos női közösségek ábrázolása nálam inkább utópisztikus álomvilágként működik. Hiányolom ezt a fajta hozzáállást a hétköznapokban.”

Habár Korni sketchbookjai jelenleg az egyetemi tervezéshez kapcsolodó gyors skiccekkel és jegyzetekkel vannak tele, mindenkit biztat, hogy szánjunk több időt a papír és a ceruza használatára – legyen szó munkáról vagy kikapcsolódásról.

// /

Csikós Kornélia a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animáció BA szakos hallgatója, további munkáit megnézhetitek weboldalán

Szerző: Németh Nikolett